facebook

Мобінг у педколективі: як не стати жертвою молодому спеціалісту

Дієві поради, як попередити непорозуміння із колективом та адміністрацією

Інформує Всеосвіта.

У вас багато знайомих, які колись працювали вчителями, але за певних обставин звільнилися? Чи не запитували ви, що саме вплинуло на їхнє рішення піти зі школи?

Багато нинішніх вчителів жаліються на нестерпність сучасних учнів, на їхнє вільнодумство, відсутність авторитету старших та інше. Однак цікаво, що педагоги, яким довелося звільнитися, із часом якраз про учнів зазвичай згадують із теплотою. А ось про колектив вчителів – далеко не завжди. Чому так?

Обережно: мобінг!

Від англійського «to mob» означає переслідування чи групові напади на певну особу. Термін «мобінг» використовують для позначення таких явищ, як психологічний тиск та цькування у колективі, направлені на окремого співробітника.

Вперше цей термін було запропоновано на початку 1980-х років німецьким психологом Хайнцем Лейманом для позначення психологічного утиску в колективі.

Мобінг може виражатися в упередженому ставленні, інформаційній ізоляції, плітках, насмішках, ігноруванні успіхів та систематичній перебільшеній критиці. Це явище, на жаль, є практично в кожному колективі.

Відповідно до результатів загального дослідження серед найманих працівників, що проводилося порталом hh.ua, 8 із 10 респондентів зазначають, що були свідками мобінгу. При цьому майже половина опитаних зізнається, що потерпали від цькування на роботі особисто. Тож проблема дійсно має глобальний характер як в суспільстві в цілому, так і в школах зокрема.

Чому виникає мобінг

На меті мобінгу – викорінення інакшості. Здавалося б, що поганого, коли у вчительській спільноті з’являється молода, творча, амбіційна та енергійна особистість? Однак все не так однозначно!

Чтайте також:  «Заклад освіти - не богадільня», - відомий освітянин ЗА введення штрафів за негідну поведінку дітей у школі

Зізнаймося, не дивлячись на ряд реформ останнім часом, школа – надзвичайно консервативне середовище. Не всі вчителі підтримують нововведення і через те недолюблюють «білих ворон», які їх намагаються втілити. Тож молодий ініціативний вчитель може стати жертвою мобінгу, тим більше, якщо він швидко знаходить спільну мову з учнями, але нехтує правила педагогічного колективу.

Конкуренція за увагу та авторитет серед школярів, бажання відчути владу над іншими, небажання змінювати звичний хід речей та посадових обов’язків – можливі причини цькування молодого педагога. У школі є своя ієрархія, а мобінг – спосіб показати, «хто у хаті хазяїн», тому часто спостерігається з боку шкільної адміністрації.

Які наслідки мобінгу

Систематичне цькування може призвести до серйозних психологічних і психосоматичних захворювань, зниження самооцінки та морального спустошення. Якщо щодня цілеспрямовано критикувати особистість, то з часом вона вже і сама починає сумніватися у своїй компетенції, зневірюється у собі та дійсно гірше виконує свої обов’язки.

Нездорові відносини позначаються не лише на жертві цькування, а й на якості навчальному процесу, учнях та колективі школи в цілому. Виникає своєрідний ефект доміно!

Часто, зіштовхнувшись із непорозумінням колег, молоді вчителі невдовзі відчувають перші ознаки психологічного вигорання та звільняються зі школи. Чи можна попередити мобінг та безболісно влитися в давно сформований шкільний колектив?

Чтайте також:  В Україні для учнів 8-9 класів запроваджують новий предмет

Поради, як не стати жертвою мобінгу

  • Вивчіть свої посадові обов’язки. Ознайомтеся із трудовим кодексом та посадовою інструкцією, щоб усвідомлювати, за що саме ви отримуєте заробітну плату. Юридична грамотність дозволить кваліфіковано вести діалог з адміністрацією у випадку бажання навантажити вас у подальшому додатковими обов’язками, виходом на роботу у вихідні дні, для підміни, проведення незапланованого виховного заходу чи убезпечить від підписання контракту, який не передбачає отримання відпускних у кінці року (останнє – приклад з власного досвіду!).
  • Старайтеся виконувати свою роботу максимально якісно. Готуйтеся до уроків, намагайтеся вчасно здавати всю паперову звітність, заповнюйте уважно журнал, не запізнюйтесь на уроки і наради; якщо не знаєте, як вчинити, ідіть за порадою до адміністрації чи колег до того, як адміністрація сама викличе вас «на килим». Запам’ятайте, спершу максимально якісно робіть саме те, що маєте виконувати за посадовими інструкціями, а вже потім – все те, що виходить із вашої особистої ініціативи, а не навпаки!
  • Підтримуйте з усіма ділові доброзичливі стосунки. Вітайтеся з колегами, щиро посміхайтеся до кожного, підтримуйте світську бесіду, але не намагайтеся всім сподобатись. Поводьте себе чемно та рівно з усіма колегами, не допускаючи ані панібратства, ані надмірної офіційності. Зважайте, що не лише ви придивляєтесь та вивчаєте колег,. те саме роблять і вони, намагаючись зрозуміти, яка насправді ви людина та спеціаліст.
  • Знайдіть собі наставника. Оберіть досвідченого колегу, до кого у випадку чого можна звернутися за порадою і допомогою. Старші колеги, як правило, із задоволенням діляться своїм досвідом з молодими, розповідають історії із життя школи, знайомлять із традиціями та завжди прийдуть на допомогу, якщо прийдеться допомогти налагодити дисципліну під час уроку.
  • Позначте свої кордони з колегами. Пам’ятайте золоте правило: до вас ставляться саме так, як ви дозволяєте це робити! Тож починаючи роботу в новій школі, варто одразу зарекомендувати себе як сильну і впевнену в собі особистість, яка поважає кордони інших та не дозволяє порушувати свої.
  • Поважайте неписані правила колективу. У кожній спільноті є свої традиції. Демонстративне нехтування цих правил викличе незадоволення чи навіть обурення колег. Не шокуйте оточуючих зухвалою поведінкою чи екстравагантним вбранням. Можливо з часом за вашої участі існуючі правила скорегуються, але не варто цього робити одразу.
  • Слідкуйте за своїм здоров’ям та саморозвитком. Намагайтеся виробити графік, де є час не лише на роботу, а й на особисте життя, саморозвиток і здоровий сон. Адже людина, яка добре висипається, нормально харчується та постійно навчається новому, краще аналізує ситуацію. Тож, якщо ви сповнені сил і енергії, то краще можете контролювати свої емоції і реакції та адекватно оцінювати вчинки оточуючих.
Чтайте також:  "Ми остання країна в Європі": заступник очільника МОН назвав вагому причину, чому Україні треба перейти на 12-річну систему освіти

Молодому спеціалісту, який нещодавно прийшов до школи, багато чому потрібно навчитися у колег. Сподіваємося, що вам вдасться побудувати доброзичливі відносини з колективом та адміністрацією і попередити непорозуміння.

Джерело.


Повернутись вверх