facebook

Є проблема чи її немає? Освітні експерти не дійшли згоди у питаннях цькування батьків і дітей через шкільну форму

Віктор Громовий переконаний, що в Україні немає проблем щодо шкільної форми, але освітній омбудсмен засвідчує інше.

Інформує Всеосвіта.

Майже два роки тому Президент України підписав Указ №418/2019, в якому, зокрема, йдеться про скасування документу «Про шкільну форму для учнів середніх закладів освіти». Здавалося б, питання шкільної форми мало закритися як на рівні законодавства, так і в самих школах. Але все не так просто. Фактично підписаний президентом документ не заборонив шкільну форму, а скасував її обов’язковість, що можна трактувати як «за бажанням».

І саме оце «за бажанням» призводить до конфліктів, суперечок, дискусій і навіть скандалів між учасниками освітнього процесу. Але навіть експерти не можуть дійти згоди в питанні «цькують чи не цькують в Україні за відсутність шкільної форми».

Так, нещодавно на офіційному порталі освітнього омбудсмена заявили, що знову загострилася давня проблема у школах – примус до обов’язкового носіння шкільної форми.

Водночас освітній експерт, заслужений вчитель України Віктор Громовий висловив переконання, що у питаннях шкільної форми проблем в Україні немає:
Я не знаю, чому загострюється питання шкільної форми. Наразі воно не знаходиться у порядку денному. Обов’язкової шкільної форми немає. Це питання розташоване на 126 місці за своєю актуальністю. Я не знаю ситуації, де б зараз це питання загострилося. Форма не є обов’язковою, а там, де вона впроваджена, її з гордістю носять, – заявив Віктор Громовий в інтерв’ю для «Gazeta.ua»
Він додав, що не потрібно зі шкільної форми штучно створювати проблему, бо насправді це не так.
Якщо є якась скандальна мати, якій це не подобається, то ніхто не тримає її дитину в цьому закладі освіти, – сказав він.
Натомість освітній омбудсмен Сергій Горбачов не погодився з таким переконанням і на своїй сторінці у фейсбуці звернувся до експерта, написавши, що в Україні дуже часті випадки дискримінації, цькування, знущань, булінгу та незаконного відсторонення від занять саме через шкільну форму.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

На останню заяву освітнього омбудсмена Віктор Громовий відповів таким же дописом на своїй сторінці у фейсбуці, повторно заявивши, що проблем з формою немає.
Я точно не знаю про численні випадки дискримінації, знущань, булінгу, незаконного відсторонення від занять через шкільну форму. З однієї простої причини: не можна знайти чорну кішку в темній кімнаті у випадку, якщо її там немає, – відповів пан Громовий освітньому омбудсмену.
Тож навіть освітні експерти не дійшли згоди у питаннях булінгу і цькування батьків та дітей за відсутність шкільної форми. Принаймні, освітній омбудсмен заявив, що такі скарги надходять до їхнього офісу дуже часто.

Джерело.


Повернутись вверх