facebook

Які дипломи цінуються за кордоном при працевлаштуванні?

Яка цінність диплома в США, зокрема у Кремнієвій долині, дослідив освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

 

 

У кожному суспільстві своє ставлення до документа про вищу освіту як такого, зокрема, й до того, необхідний диплом при працевлаштуванні чи ні.

На сайті освітнього омбудсмена навели кілька цікавих прикладів, що ж із цього приводу думають американські підприємці, працівники технологічних компаній, зокрема й ті, хто безпосередньо пов’язаний із Кремнієвою долиною (компанії Apple Inc., Google, Facebook, Netflix мають штаб-квартири у Кремнієвій долині).

Американський підприємець Джеремі Россман, який є співзасновником Make School – коледжу інформатики в Сан-Франциско, називає міфом думку про те, що наукові ступені для студентів не потрібні.

Для американського видання «usatoday» підприємець пише, що твердження «коледж – це пережиток попередньої епохи…» надто спрощене та ігнорує роль ступенів для певних класів, рас і привілеїв.

Сам Джеремі Россман після другого курсу покинув Массачусетський технологічний інститут, щоб відкрити власну школу. Підприємець говорить, що в нього були заможні та впливові батьки, які б у разі невдачі підтримали його фінансово. Пересічна людина, яка кидає навчання в коледжі або взагалі ніколи не вчиться, на його думку, не має таких пільг, мережі фінансової безпеки.

Чтайте також:  Реформа старшої школи: кількість предметів скоротять, 45% випускників вирушать до ПТУ

Тому не варто думати, що якщо ступінь освіти не згодився для когось, хто покинув коледж, то він не потрібен нікому.

Джеремі Россман, посилаючись на результати досліджень, зазначає, що у більшості випадків ринок однозначно винагороджує ступені освіти. 9 із 10 нових робочих місць отримали ті, хто має вищу освіту. А за результатами національно-представницького опитування, роботодавці, особливо за межами Кремнієвої долини, потребують дипломів для збільшення кількості робочих місць, також майже половина роботодавців зазначила, що за останні п’ять років вони підвищили рівень освіти, бажаний або необхідний для виконання однакових робочих ролей.

А от технічний керівник проєктів у компаніях програмного забезпечення Джеф Вайлдсбечер навпаки говорить, що для того, аби працювати у Кремнієвій долині, диплом не потрібен. При прийнятті на роботу в Кремнієву долину, якщо у вас немає значного досвіду роботи в інших місцях, диплом потрібен, але якщо ви блискучий інженер, ви можете їхати куди завгодно без ступеня. Джеф Вайлдсбечер каже, що найкращий інженер, з яким він коли-небудь працював, не мав ступеня.

Майкл Бернштейн, незалежний веброзробник і дизайнер, стверджує, що при працевлаштуванні у Кремнієву долину диплом як такий потрібен не обов’язково, але обов’язково потрібен показник того, що ви можете виконати роботу в тій чи іншій формі.

Чтайте також:  "Не хочеш добре вчитися – підеш у ПТУ": Лікарчук вказав на проблему реформи старшої школи в Україні

Сергій Горбачов, підсумовуючи вище сказане, зазначив, що хоча думки щодо необхідності диплома для працевлаштування в США, зокрема, Кремнієвій долині різняться, як бачимо, багато досліджень і підприємців та роботодавців все ж схиляються до того, що разом із навичками має бути й відповідний ступінь освіти.

Тому дуже важливо, щоб окрім диплома випускники закладів вищої освіти мали знання, вміння та навички, аби бути конкурентоспроможними на ринку праці.

Джерело.


Повернутись вверх