facebook

Основні завдання МОН у сфері дошкільної освіти на 2021 рік

Основні завдання МОН у сфері дошкільної освіти на 2021 рік

Під час засідання Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій, що відбулося 3 лютого 2021 року Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет розповів про основні досягнення та завдання, які ставить перед собою Міністерство для розвитку дошкільної освіти на 2021 рік.

Очільник МОН зауважив, що одним із пріоритетів Міністерства є якісна та доступна дошкільна освіта. З цією метою на початку поточного року відбулося затвердження нової редакції Базового компонента дошкільної освіти (державний стандарт), що дозволить продовжити реформу дошкільної освіти з урахуванням наступності між закладами дошкільної та загальної середньої освіти.  Основою документа є ідея солідарної відповідальності держави, громади, родини, фахівців педагогічної освіти за розвиток і виховання дитини.

МОН готує нову редакцію Закону України «Про дошкільну освіту», яку вже незабаром надасть на розгляд Уряду. Такі ініціативи сприятимуть створенню безбар’єрного середовища в закладах дошкільної освіти.

З метою забезпечення доступності дітей до дошкільної освіти у 2020 році було створено  понад 13 тисяч нових місць для дошкільнят та відкрито 24 новобудови. Водночас лібералізовано вимоги до відкриття та функціонування приватних дитсадків. МОН здійснює постійну підтримку дітям з особливостями розвитку в інклюзивних та спеціальних групах закладів дошкільної освіти.

Основні завдання, які ставить перед собою МОН на 2021 рік для розвитку сфери дошкільної освіти:

  • створити близько 7 тис.  нових місць для здобуття дошкільної освіти в закладах освіти;
  • внести на розгляд Верховної Ради України нову редакцію Закону України «Про дошкільну освіту»;
  • ухвалити Концепцію розвитку дошкільної освіти з метою формування нових підходів до забезпечення якісної дошкільної освіти та її розвитку;
  • розробити професійний стандарт вихователя, керівника закладу дошкільної освіти;
  • провести оцінювання якості освітнього процесу в дитячих садках за методикою ECERS-3 з метою вивчення стану якості дошкільної освіти відповідно до міжнародних стандартів для подальшого пошуку шляхів вдосконалення системи;
  • створити безбар’єрне середовище в закладах дошкільної освіти.

Джерело.


Повернутись вверх