facebook

Розпочався ІІ навчальний семестр: Департамент освіти Києва про особливості освітнього процесу для учнів

У другому семестрі звертатимуть увагу насамперед на випускників 4-х, 9-х, 11-х класів.

Інформує Всеосвіта.

11 січня в українських школах розпочався ІІ семестр 2020-2021 навчального року. Він триватиме до 18 червня, тобто 106 навчальних днів.

Про те, яким буде цей семестр та як вплинуть на нього карантинні обмеження, на своїй сторінці у фейсбуці розповіла директорка Департаменту освіти і науки Києва Олена Фіданян.
ОКРЕМІ ОСОБЛИВОСТІ ІІ СЕМЕСТРУ:

  • якщо в першому семестрі більше уваги приділяли новоствореним учнівським колективам (1, 5, 10 класи), то другий семестр – семестр підвищеної уваги до випускників (4, 9, 11 класи);
  • вже не існує поділу на чверті, та третя чверть є найдовшою і зазвичай вона переривалася на карантин через грип, або сильні морози. Карантин міг тривати до трьох тижнів.

У цей період ми ніколи не організовували ні змішаного, ні дистанційного навчання. Видавали розпорядження та накази, в яких зазначали, що навчальні програми з предметів будуть виконані шляхом ущільнення навчального матеріалу. В другому семестрі є унікальна ІV чверть. Ця чверть (більша її частина) зорієнтована на повторення та закріплення вивченого. Тільки випускні класи (4, 9, 11) працюють над іншим. Їхня діяльність зорієнтована на подальше місце навчання випускника, – зазначила Фіданян.

Чтайте також:  Оновлений Калькулятор зарплати вчителя 2024: яку суму отримуєте ви?

ОСОБЛИВОСТІ ІІ СЕМЕСТРУ З ОГЛЯДУ НА ПАНДЕМІЮ:

1.Вже розроблені варіанти проведення ЗНО-2021. Поки що їх чотири.

2.У Києві семестр розпочинається дистанційно у зв’язку із запровадженням загальнонаціонального локдауну.
Врахували досвід попереднього року та надали ряд рекомендацій керівникам шкіл. Тут потрібно зазначити, що ми можемо лише рекомендувати. Так говорить законодавство. Та наші рекомендації – це узагальнення досвіду освітян усіх районів міста, – наголосила Олена Фіданян.
3.Цього року створено Google-календар, в якому є важлива інформація і для батьків, і для педагогів, які перебувають в умовах карантинних обмежень.

4.З огляду на те, що січневий локдаун має послаблені карантинні межі (у порівнянні з весняним карантином), Департамент освіти Києва рекомендує дозволити учням та вчителям, які не мають засобів для дистанційного навчання вдома та проживають у кроковій доступності, навчатися дистанційно з використанням шкільної комп’ютерної техніки.

5.Для спілкування з батьками учнів рекомендують замість цілодобового Viber-зв’язку створити шкільні електронні скриньки.

6. Тривалість онлайн-уроку.
Просили надати роз’яснення, що онлайн-урок не може тривати 45 хвилин. Науковими установами України ще не розроблені рекомендації щодо тривалості онлайн-уроків в умовах дистанційного навчання. Єдині нормативи, що є в новому Санітарному регламенті, стосуються тривалості використання ТЗН під час очного навчання. Отже, ми використовувати можемо лише їх, – пояснила Фіданян.

Чтайте також:  "У стовпчик швидше, але..." Вчителька математики розкрила китайський спосіб множення чисел і захопила мережу

У НОРМАТИВАХ ЙДЕТЬСЯ ПРО ТАКЕ:

Безперервна тривалість навчальної діяльності з ТЗН упродовж уроку повинна бути:

  • для учнів 1 класів – не більше 10 хвилин;
  • для учнів 2 – 4 класів – не більше 15 хвилин;
  • для учнів 7 класів – не більше 20 хвилин;
  • для учнів 8 – 9 класів – 20 – 25 хвилин;
  • для учнів 10–11 (12) класів на 1-й годині занять до 30 хвилин, на 2-й годині занять – 20 хвилин;
  • при здвоєних уроках для учнів 10 – 11 класів – не більше 25–30 хвилин на першому уроці та не більше 15–20 хвилин на другому уроці.

Дитячі садки не переривали свою роботу. Хоча їхня відвідуваність очікувано була низькою. Найменше вихованців у період різдвяно-новорічних вихідних відвідували садки Дарницького та Святошинського районів, – підсумувала директорка Департаменту освіти Києва.
У закладах професійної освіти канікули ще тиждень триватимуть. Вони пішли на канікули на тиждень пізніше.

Позашкільні заклади були активними увесь канікулярний час. Надалі вони теж продовжать свою роботу.
Кожен заклад має свій план роботи на червоному рівні епіднебезпеки, та життя кожного разу нас вчить й вносить свої корективи. Думаю, що й цього разу ми отримаємо нові навички та уроки. Усім гарного початку ІІ семестру. Впевнено рухаємося до завершення 2020-2021 навчального року.

Чтайте також:  В Україні розпочалася реєстрація на єдине фахове вступне випробування: скільки часу є у майбутніх бакалаврів, аби подати документи

Джерело.


Повернутись вверх