facebook

5 правил, як безпечно проводити вебуроки: поради МОН

Ексочільник УЦОЯО Ігор Лікарчук вважає, що у Міносвіти до вчителів ставляться як до дошкільнят


В умовах пандемії система освіти стала як ніколи гнучкою. Вчителям довелося у стислі терміни адаптуватися до ведення уроків у дистанційному форматі. У пригоді стали Skype, Hangouts чи Zoom, які наразі найчастіше використовуються в освітньому процесі. У зв’язку з цим Міністерство освіти і науки запропонувало педагогам прості правила безпечного проведення відеозанять:

Користуйтеся перевіреними вебресурсами.

Для дистанційних уроків варто використовувати тільки перевірені джерела, рекомендовані закладами освіти або колегами.

Слідкуйте за власним зовнішнім виглядом.

Дотримання правил зовнішнього вигляду важливе як офлайн, так і під час онлайн-навчання. Тому обирайте для вебформату теж саме вбрання, яке одягаєте звично в школу.

Обирайте відповідне тло для навчання.

Слідкуйте за тлом під час відеодзвінків. Позаду вас не має бути сторонніх предметів, що розкривала б зайву особисту інформацію (наприклад фото чи сертифікати).

Дотримуйтеся правил ефективної комунікації.

Навчання онлайн – це про нові технології та здобуття знань у новому форматі. Намагайтеся прислухатися до учнів та отримувати зворотній зв’язок щодо уроків. У такий спосіб ви зможете «чути» один одного та краще працювати над матеріалами.

Встановлюйте власні правила під час онлайн-уроків.

Чтайте також:  Зарплати, бюрократія і виснаження: чому 46 - середній вік українського вчителя

Під час дистанційного навчання варто встановити таку ж дисципліну як і під час уроків офлайн. Тому попрацюйте над власними правила для уроків: підключатися до уроків без запізнення, вмикати камеру, активно обговорювати завдання, вдягатися, як і на навчання у школу тощо.

Однак деяким освітянам ці правила здалися аж «занадто очевидними». Зокрема ексочільник #УЦОЯО Ігор #Лікарчук на своїй сторінці у фейсбуці зазначив що у #МОН до педагогів ставляться як до дошкільнят:

Багато років досліджую історію Міністерства освіти і науки. Тому маю обґрунтовані підстави зауважити, що ніколи за всю його багаторічну бурхливу діяльність, на відміну від сьогодення, до вчителів там не ставилися як до діточок із молодшої групи дитячого садочка, яким, зокрема, потрібно зайвий раз нагадати елементарні речі.

Нагадаємо, згідно з опитуванням Державної служби якості освіти, під час дистанційного навчання основну частину матеріалу учні опановували самостійно.

Джерело.


Повернутись вверх