facebook

Уряд ухвалив держбюджет-2021: скільки отримуватиме вчитель-початківець після підвищення зарплати

Зростання зарплат учителям та викладачам у наступному році відбудеться.

 


Зарплати освітянам наступного року будуть підвищуватися, заявила народна депутатка Юлія Гришина:

Так, дійсно, цього року ми маємо вкрай важкий бюджетний процес. Іншого годі було й чекати в рік глобальної пандемії. Тому кошти на фінансування освіти в бюджеті-2021 заплановані не в тому обсязі, який пропонував наш Комітет. Але підвищення зарплат вчителям та викладачам все одно відбудеться.

За словами нардепки, спекуляції на тему заробітних плат педпрацівникам розпочалися з декількох причин. По-перше, на 2021 рік було заплановано два етапи підвищення мінімальної зарплати: з 1 січня – до 6000 грн та з 1 липня – до 6500 грн. Виплати освітянам мали автоматично зростати, оскільки вони прив’язані до мінімального рівня, зазначила Юлія Гришина:

Але в результаті переговорів з МВФ другу хвилю підвищення довелося перенести з 1 липня на 1 грудня. Відповідно, було скорочено і субвенцію на освіту. Але з 1 грудня зарплати освітян зростуть – вдруге за 2021 рік. Отже, в 2021 році зарплати освітянам та науковцям зростуть на 30%.

По-друге, не варто забувати про децентралізацію, переконана пані Гришина. За її словами, ОТГ отримали більше грошей, які можуть спрямовувати зокрема на підтримку місцевих працівників освіти:

Чтайте також:  Вчителька початкових класів за допомогою пластирів пояснила дітям, що таке справедливість, і стала зіркою мережі

Наприклад, в деяких регіонах навіть до реформи децентралізації існувала практика виплати надбавок та надання житла шкільним вчителям за рахунок громади. Відтепер таких можливостей у ОТГ стає більше.

Наразі зарплата вчителя-початківця складає 7 580 грн, втім, після підвищення заробітних плат, що заплановане впродовж наступного року, складатиме 9 511 грн.

Про це під час пленарного засідання Верховної Ради заявив міністр фінансів Сергій Марченко:

Учитель вищої категорії в середньому отримує зараз 10 600 грн, а після підвищення буде отримувати 13 400 грн.

Джерело.


Повернутись вверх