facebook

Освіту руйнують у 10 простих кроків – педагог

Учитель поділився міркування про те, які кроки руйнують шкільну систему освіти.

Відомий український педагог і освітній експерт Віктор Громовий опублікував цікавий допис на фейсбуці з міркуваннями про те, що освіту руйнують 10 кроків:

“1. Почати видавати документи про загальну середню освіту всім підряд не залежно від того здобув її випускник тієї чи іншої школи, чи просто відсидів певний час за шкільною партою. Позбавити вчителя будь-яких важелів впливу на тих, хто вчитись не хоче (скасувати другорічництво, оголосити всі оцінки позитивними тощо).

2. Фінансувати шкільну освіту за “залишковим принципом” з тим, щоб її матеріально-технічне забезпечення аж ніяк не могло вийти на сучасний рівень.

3. Взяти курс на імітацію і профанацію навчання, зокрема змиритись із масовим використанням ГДЗ. Прикривати “культуру” списування і плагіату розпакуванням про академічну доброчесність.

4. Навантажити школу непотрібною роботою, працею Сізіфа (конкурсоманія, ювілейоманія, звітоманія, заходоманія тощо).

5. Запустити процес зворотної селекції керівників шкіл, спрямований на видавлювання справжніх лідерів освіти (їх замінили на удаваних штатних “агентів бла-бла-бла-змін”) та зрощування гіперслухняного, але недієздатного “менеджера освіти”. 6. Опустити оплату роботи вчителя-початківця за межу фізичного виживання з тим, щоб талановита молодь не йшла до школи та до педуніверситетів.

Чтайте також:  У ліцеях буде навчатись до 700 учнів, а для дітей із сіл організують кампуси: як реформують старшу школу в Україні

7. Культивувати навчену безпорадність та усіляко підтримувати професійну деградацію вчительства шляхом збереження начальникоценрованої системи управління, удаваної методичної роботи, появи сертифікатоманії тощо.

8. Створити агресивне середовище навколо школи та вчителя шляхом перенаправлення агресії хворого соціуму у їхній бік.

9. Зберігати вкрай перевантажені й відірвані від реального життя навчальні програми, які демотивують більшість учнів і позбавляють їх реальних можливостей для зростання. Чинити перепони нетиповим освітнім програмам.

10. Підтримувати вкрай неефективну корумповану систему навчального книговидання.

11.-?

Якщо у системі освіти доб’ють власне освіту, залишиться лише система, але без реальної освіти… Може, це і є метою?”

У коментарях під дописом пана Громового освітяни пишуть, що варто додати ще такі пункти:

 

  • Підвищення кваліфікації вчителя перетворити у “сертифікатопридбання” за кошт самого вчителя.
  • Говорити з високої трибуни про повну матеріальну забезпеченість навчального закладу, а насправді не фінансувати.
  • Хизуватися перед телекамерами готовими до нового навчального року класами, в яких парти, стільці, шафи, шкільну дошку купили батьки.

 

 

Тетяна Літинська зазначила, що це сумна і болюча правда. У деяких освітніх закладах це вже не кроки, а біг наввипередки.

Джерело.


Повернутись вверх