facebook

Підручники без помилок: нардепи зареєстрували законопроєкт щодо забезпечення якості навчальної літератури

У разі ухвалення законопроєкту, українські підручники проходитимуть експертизу на відповідність стандартам.

В одному з українських підручників хімії для 9 класу за авторством Савчин М.М. учням радять пити розчин соди “для профілактики й лікування онкологічних захворювань, пом’якшення кашлю під час застуди”. Ці поради авторка взяла із сайту “Всеукраїнської асоціації пенсіонерів”.

Питання щодо доцільності змістового шкільного підручника викликало бурхливу дискусію серед освітніх експертів. Зокрема, власною думкою на своїй сторінці у фейсбуці поділилась і народна депутатка ВР України Інна Совсун.
Підручник рекомендує содою лікувати рак! Що цікаво, поради ці взяли з сайту “Всеукраїнської асоціації пенсіонерів”. Чи радять справжні біологи, онкологи та стоматологи використовувати соду, як панацею від всіх хвороб?
Дисклеймер: ні, так робити не варто, це геть не допомагає, а навіть шкодить організму, – наголосила вона.
Совсун згадала й про інші помилки, які останнім часом виринали у шкільних підручниках:
Як же не згадати про підручник “Основи сім’ї” для 10-11 класів, в якому контрацепцію називають неетичною і такою, що суперечить природі сім’ї. Де критикують статеві відносини до шлюбу і наголошують, що мама здебільшого займається хатніми справами і “призначення жінки – давати й оберігати життя”, а молитва — “запорука позитивного душевного стану”.
За словами нардепки, соцмережами прокотилася хвиля обурення і через підручник історії, в якому розповідали, що Київ засновано у 19 столітті, а Софійський собор, Києво-Печерська лавра ‒ пам’ятки тих часів.
Саме тому ми з колегами зареєстрували законопроєкт №3900 щодо забезпечення якості навчальної літератури, – зазначила Інна Совсун.
Також народна депутатка додала, що після ухвалення законопроєкту українські підручники, виготовлені державним коштом, проходитимуть експертизу на відповідність таким стандартам:

  • науковий характер;
  • академічна доброчесність;
  • відсутність дискримінаційних висловлюювань.

Такий законопроєкт передбачає й можливість для батків поскаржитись на підручник, який на їхню думку не відповідає державним стандартам.

Джерело.


Повернутись вверх