facebook

Уряд планує запровадити “карантин вихідного дня”: що очікує на українців?

Громадський транспорт продовжить працювати, а ресторани й кафе зможуть обслуговувати відвідувачів тільки на винос, – Максим Степанов.

ількість хворих на COVID-19 з кожним днем зростає. І для того, аби запобігти збільшенню захворювань, в Україні найближчим часом планують ввести “карантин вихідного дня”, що триватиме декілька тижнів. Про те, за яких умов він проходитиме, повідомило РБК-Україна.

Наразі Кабінет міністрів готує зміни до «карантинної постанови», яка регулює карантин в Україні: пропонується відмовитися від кольорових зон карантину і ввести суттєві обмеження на вихідних (жорсткий карантин з 00:00 суботи до 00:00 понеділка).

Якими будуть обмеження?

  • Щосуботи та неділі буде заборонена робота торгово-розважальних центрів, спортзалів, фітнес-центрів, басейнів, театрів та проведення масових заходів.
  • Приймати відвідувачів у барах, ресторанах, кафе та установах розважальної сфери також буде заборонено.

Коли введуть “карантин вихідного дня”?

Точної дати поки немає, проте головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що найближчим часом буде запропоновано та проголосовано Кабінетом міністром України про більш жорсткий карантин у вихідний день:
Ми будемо робити все можливе, аби врятувати систему охорони здоров’я від колапсу і не зупиняти економіку.
Якщо рішення приймуть на найближчому засіданні Кабміну, то обмеження набудуть чинності 14-15 листопада.

Що буде дозволено під час “карантину вихідного дня”?

  • Залишаться працювати продуктові магазини, аптеки, АЗС, об’єкти торгівлі засобами гігієни, ветеринарними препаратами й кормами.
  • Працюватимуть фінансові установи, СТО, доставка їжі.
  • У звичайному порядку здійснюватиметься інкасація та перевезення валютних цінностей.
Чтайте також:  Вступати до коледжу чи просиджувати штани в школі? Мережу сколихнула нова дискусія про 10-11 класи

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов уточнив, що громадський транспорт продовжить працювати, а ресторани й кафе зможуть обслуговувати відвідувачів тільки на винос.

Скільки триватиме карантин?

Карантин вихідного дня триватиме кілька тижнів, заявив Президент України Володимир Зеленський:
Збільшення кількості ліжко-місць, носіння масок і тимчасовий “карантин вихідного дня” дадуть хороший ефект. Наш сценарій епідеміологічної ситуації в холодний період року буде далеко не гіршим, адже такий карантин допоможе країні уникнути повного локдауна.
Проте Міністерство культури та інформаційної політики не підтримує цю ініціативу. Для сфери культури й креативних індустрій “карантин вихідного дня” може спричинити наслідки: сотні тисяч працівників в Україні залишаться без роботи.
Чи витримає економіка України, якщо свою роботу призупинить сфера, яка генерує від 2 до 4% ВВП? І це ми говоримо в розрізі сфери культури, хоча варто пам’ятати, що аналогічні ризики притаманні й для мікро, малого та середнього бізнесу, – зазначив очільник міністерства Олександр Ткаченко на своєму Telegram-каналі.
Також він додав, що закривати сферу, яка фактично є взірцем для багатьох галузей з виконання епідеміологічних вимог МОЗ – рішення, що призведе до фінансових втрат у бюджеті України.

Джерело.


Повернутись вверх