facebook

Звільнився, бо не хотів викладати українською: викладач вишу пішов з посади через скарги студентів

У НТУ “Дніпровська політехніка” викладачі завжди йшли на поступки, конфліктів не було, зазначає проректор вишу Юрій Хоменко.

Викладач Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», що у місті Дніпро, звільнився з посади після так званого мовного скандалу. Нагадаємо, що одна зі студенток написала на викладача скаргу через його відмову вести лекції державною мовою. У результати професор ухвалив рішення звільнитися із закладу вищої освіти.

Про це розповів проректор університету Юрій Хоменко в інтерв’ю ТСН:
Його не відсторонено від викладання. Він прочитав скаргу, подумав і пішов з університету. Всі методичні матеріали у нього були українською мовою. Що там сталося між ним і студентами – інша справа. Тут немає про що говорити, бо викладач звільнився. Є різні студенти, у нас 60% контингенту – студенти з Донбасу, більшість з них не проти викладання російською, викладачі завжди йдуть на поступки й викладають тією мовою, якою просять.
На офіційній сторінці Дніпровської політехніки у соцмережі активно заперечують те, що викладачі університету нехтують вимогами мовного законодавства і воліють викладати російською мовою.
Ці узагальнені звинувачення не мають спільного з дійсністю. На підставі поданої студенткою скарги в університеті створили комісію, в яку увійшли представники його керівництва та викладачі. У підсумку фігурант інциденту подав заяву на звільнення, яку задовольнили 23 жовтня. Відповідь на скаргу направлена її подавачу у відповідний до встановленого закону термін. Нагадуємо, викладачі та студенти НТУ «Дніпровська політехніка» захищали суверенітет України у зоні АТО/ООС і активно займались волонтерством. В університеті працює центр культури української мови ім. Олеся Гончара, часто проводяться зустрічі з письменниками й тематичні заходи. Ми маємо чітку позицію, швидко зреагували на інцидент і встигли вже закрити справу, – йдеться у повідомленні.
Думки користувачів щодо цієї ситуації розділилися, однак більшість погодилася з тим, що мовне питання все ж має бути у пріоритеті:
Моя донька теж навчається у політехніці, і теж була подібна ситуація, донька зробила зауваження, і викладач без проблем перейшов на українську. Хто то був, і яка дисципліна, не пам’ятаю. Можливо, річ у тім, як викладачу дитина зробила зауваження? Звільнення не вихід, і так не вистачає фахівців. А тим, хто знов пише про «брєд з мовами» – вчіть державну мову, викладання у вишах державною, і дітям, що 11 років у школі навчалися українською, дуже важко засвоювати матеріал російською, навіть якщо вони російськомовні у повсякденному житті.
Раніше ми писали про те, що в Одесі звільнили вчительку, яка гнобила школярку через мову.

Чтайте також:  Викладач ніколи не виграє конкуренцію у смартфона на уроці

Джерело.


Повернутись вверх