facebook

Українці готуються до Радіодиктанту національної єдності 2020: коли та яким він буде?

Роботи, написані без помилок, отримають подарунки від партнерів проєкту.

9 листопада, у понеділок, відбудеться ювілейний ХХ Радіодиктант національної єдності. Про це розповів член правління Суспільного, відповідальний за платформу радіо, і керівник Радіодиктанту Дмитро Хоркін. Масштабний флешмоб, у якому беруть участь українці з усього світу, відбудеться у День української писемності та мови.

У 2020 році над диктантом працювали три фахівці:

  • текст для диктанту написав відомий письменник і видавець Іван Малкович;
  • науковою консультанткою проєкту стала докторка філологічних наук, професорка Лариса Масенко;
  • читатиме диктант знаменита акторка Римма Зюбіна.

Коли: о 9:00 в ефірі Українського радіо та Радіо Культура ведучі розкажуть про історію диктанту та дадуть змогу підготуватися до написання. О 9:15 розпочнеться сам радіодиктант.

Серед найактивніших учасників флешмобу – школярі, студенти та викладачі закладів освіти, однак до них все частіше долучаються представники найрізноманітніших професій, а також відомі спортсмени, актори, бізнесмени та політики. Студію для написання диктанту для гостей обрали у читальній залі Національної бібліотеки імені Вернадського, де відомі українці писатимуть диктант із дотриманням карантинних вимог.
Щороку ми отримуємо двадцять-тридцять тисяч листів із диктантами від наших слухачів і глядачів. Усі навчальні заклади України отримають розсилку із запрошенням узяти участь у диктанті та покроковою інструкцією, як його писати. Представники дипломатичних місій — також часті учасники радіодиктанту. Але ми працюємо для всіх — у кав’ярнях, музеях, театрах, на виробництвах та в офісах — усюди писатимуть Радіодиктант національної єдності, – закликав Дмитро Хоркін.
Час для надсилання готового тексту – одна доба. Текст диктанту оприлюднять на сайті Українського радіо 11 листопада об 11:00.

Чтайте також:  У школах цього не показують: вчителька математики розкрила лайфхак для п'ятикласників, як навчитися швидко віднімати

Роботи прийматимуть онлайн та офлайн. Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада. В Онлайн-форматі свою роботу можна надіслати на скриньку [email protected]. Після оприлюднення диктанту електронні листи не прийматимуть.

Усі надіслані роботи перевірить спеціальна фахова комісія. Роботи, написані без помилок, отримають подарунки від партнерів проєкту. Результати оголосять упродовж 1–2 місяців залежно від кількості отриманих листів.

ЯК ВПОРАТИСЯ З ДИКТАНТОМ БЕЗ ЖОДНОЇ ПОМИЛКИ? ПОРАДИ ВІД НАУКОВОЇ КОНСУЛЬТАНТКИ РАДІОДИКТАНТУ ЛАРИСИ МАСЕНКО:

  • «Український правопис» (редакція 2019 року);
  • «Культура слова: Мовностилістичні поради» (автор Олександр Пономарів);
  • «Пунктуаційний словник-довідник» (автор Зеновій Терлак);
  • «Як ми говоримо» (автор Борис Антоненко-Давидович);
  • «Українське слово у вимірах сьогодення» (авторка Катерина Городенська);
  • «Антисуржик», «Голос і звуки рідної мови» (авторка Олександра Сербенська).

А після загальнонаціонального флешмобу не забудьте подивитися новий випуск «ПРОмовних витребеньок», в якому філологиня Юлія Вишницька та журналістка Діана Колодяжна розбиратимуть диктант під лупою.

У вас є можливість одними з перших дізнатися про усі родзинки Радіодиктанту-2020.

Джерело.


Повернутись вверх