facebook

Для авторів проєкту про інституційний аудит шкіл поняття “свобода вчителя” – це НЛО, – Ігор Лікарчук

Не знайдеться такого директора школи, який би не зумів підготувати свій заклад до перевірки.

Нещодавно для громадського обговорення МОН запропонувало проєкт наказу, яким у новій редакції викладається Порядок проведення інституційного аудиту закладів загальної середньої освіти. Думками щодо документа поділився на своїй сторінці у фейсбуці ексочільник УЦОЯО Ігор Лікарчук, мовляв, суттєвих змін у ньому як не було, так і немає:
Найвагомішим недоліком документа є те, що якість освітньої діяльності, ефективність функціонування внутрішньої системи, забезпечення якості освіти в конкретному закладі, планують визначати не на основі оцінювання результатів його роботи, а на основі оцінювання поточних процесів у ньому та вивченням документації.
За словами Лікарчука, в Україні не знайдеться директора школи, який би не зумів підготувати свій заклад до аудиту, не знайдеться й директора, який не написав би всю потрібну документацію і не розклав би її до приїзду аудиторів у гарні файли, з бантиками й без них:

Немає потреби детально аналізувати окремі показники чи індикатори, зазначені в проєкті, оскільки всі вони мальовані одним пензлем бюрократизму і за змістом вони ні про що.

Толкові директори знайдуть можливість, як забезпечити гарні результати опитувань і анкетувань.

Освітній експерт зазначив, що за 48 років роботи в освіті бачив безліч перевірок і вивчень роботи шкіл, а деякі з них й сам організовував та проводив:

Як керівника школи та професійно-технічного училища мене перевіряли не раз і не два. Проте їхати не дуже хотіли, бо завжди могли напоролися на питання: “А чому ви вирішили, що має бути так, як ви кажете, а не інакше?”. Однак, відповіді на це питання вони не знаходили.

За часи директорування Лікарчука не було узаконеного поняття “педагогічної свободи вчителя”. Проте тепер воно є, хоча в цьому проєкті й не згадується жодним словом.

Мені здається, для авторів документа поняття “педагогічна свобода вчителя” і “автономія закладу освіту” є своєрідним з НЛО: пролетіло і немає, – підкреслює експерт.

Пан Лікарчук наголосив, що ще в радянські часи, навіть в тодішньому Міністерстві народної освіти зрозуміли, що на основі спостереження за тим, як учитель проводить уроки, висновки про якість освітнього процесу робити не можна:

Це абсурд і “педагогічна тьмутаракань”, але в проекті знаходиться на чільному місці.

Нагадаємо, зміни зумовлено необхідністю привести цей Порядок у відповідність до Закону України «Про повну загальну середню освіту», а також задля того, аби врегулювати особливості інституційного аудиту під час карантину та інших надзвичайних обставин, які унеможливлюють відвідування закладів освіти.

Чтайте також:  "Молодець! Тепер поклади ручку на парту". Британська експертка назвала головні помилки вчителів в Україні під час навчання дітей

 


Повернутись вверх