facebook

Емоції необхідно прийняти і прожити: як подолати тривогу, пов’язану з COVID-19

Можливість ізолюватися від світу, побути наодинці з собою – шлях до пошуку нових сенсів, розкриття нових потенціалів.

У всьому світі вирує друга хвиля коронавірусу. Уряди багатьох країн вживають жорсткіші заходи для безпеки громадян: закриваються торгові центри, школи та університети переходять на дистанційне навчання, робота закладів харчування обмежена в часі.

Заручниками обставин, які виникли через поширення COVID-19, стали мільйони людей. Хтось втратив роботу, а хтось живе постійними переживання за здоров’я своїх рідних. Виклики, з якими зустрічається кожен з нас віч-на-віч – лякають. Відсутність розуміння і контролю ситуації також викликає негативні емоції. Однак усі відчуття – і погані, і хороші – необхідні людині для виживання.

Олена Черниш, психологиня в галузі розвитку емоційного інтелекту, корекції невротичних розладів, наслідків психологічної травми та проблем розвитку особистості, пропонує здійснити оригінальну подорож і проаналізувати ситуацію, в якій опинилися не лише освітяни, а все суспільство для того, щоб знайти опору і ресурси для нового життєвого циклу.

1) РОЗБИРАЄМОСЬ В СИТУАЦІЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ

Нам усім час від часу буває погано. Є гарна новина – так і має бути. Усі емоції – позитивні й неприємні – необхідні для виживання. Їх потрібно приймати й проживати. Адже кожен емоційний стан підкріплений психоневротичними звʼязками, які й запускають систему реагування: активізується нервова система, яка регулює всі тілесні й поведінкові реакції.

Чтайте також:  Буде два напрями: які важливі зміни готує для учнів реформа старшої школи

Саме усвідомлення власних станів, поведінкових реакцій допомагає нам розвиватися, переглядати ціннісні орієнтири, проявлятися у світі й вибудовувати власні кордони й захисти.

Саме життєві негаразди є рушійною силою для розвитку людини.

Буває так, що емоції надінтенсивні, і нам складно з ними впоратися самостійно. Тоді в пригоді стануть родинні й дружні стосунки, відносини з колегами або допомога психолога. Наслідки ізоляції, соціальної невизначеності й нестабільності обовʼязково мають проявитися. Якими вони будуть сьогодні – не знає ніхто.

Не можна знецінювати цей період, адже ми всі зазнали певних збитків: ціннісних, економічних, соціальних. І сьогодні нам варто піклуватися про пошук нових ціннісних орієнтирів, в тому числі й морально-етичних. Усі обмеження й втрати мають бути нами усвідомлені, це шлях до побудови якісно нової системи – і на рівні суспільства, і на особистісному рівні.

Подумайте, про що особисто для вас ця ситуація? А для нашої країни? А для світу?

В інтенсивному, переобтяженому зайвими ресурсами, викривленими ідеалами, обманними цінностями суспільстві людина легко й непомітно втрачає себе. До речі, надлишок ресурсів призводить до їх знецінення.

Можливість ізолюватися від світу, побути наодинці з собою – шлях до пошуку нових сенсів, розкриття нових потенціалів.

Варто визнати, що до зустрічі самопізнання готові не всі. Можливо, саме це й викликає найбільшу напругу? Адже нас багато років “годували” готовими алгоритмами, інструкціями, вказівками. Ми не вчилися приймати власні рішення, брати відповідальність за них. Поміркуйте, як у вашій душі відгукується така думка.

Чтайте також:  "Не хочеш добре вчитися – підеш у ПТУ": Лікарчук вказав на проблему реформи старшої школи в Україні

Якщо звернутися до народної мудрості, побачимо, що шлях героя у всіх міфах, легендах починається з усамітнення, роздумів, пошуку життєвих сенсів. Подальша його мандрівка стає усвідомленою, цілеспрямованою, ресурсною і сильною саме завдяки попередньому періоду перебування наодинці з собою.

До березня 2020 року все відбувалося легко, зрозуміло, доступно. Можливо, в такій ситуації таїлась якась небезпека? І те, що сьогодні відбувається – перехід на новий, якісний, добрий і радісний етап розвитку суспільства й кожного з нас? Поміркуйте над цим.

Усі звичні глобальні процеси зазнали краху в один час і дали нам можливість зустрітися з собою (а можливо, й вперше познайомитися), зрозуміти, чого варто позбавитися, а що придбати.

Подумайте, що саме вас робить щасливим? Що саме вам потрібно?

2) ІСТОРІЇ ВІДОМІ ПАНДЕМІЇ

Усі вони супроводжувались емоційною ідеологічною кризою. Так, були великі втрати, але й рівень медицини був набагато слабшим. Та наслідком кожної з таких подій ставали поява нових суспільних моделей, механізмів взаємостосунків людей, виникали нові структури, які призводили до покращення якості життя суспільства в цілому і кожної людини зокрема.

Зараз людство має більше ресурсів, ніж будь-коли. Наслідки даного періоду будуть залежати від того, наскільки кожен з нас зумів оцінити й переосмислити те, що має, чи знайшов нові сенси й орієнтири.

Чтайте також:  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул

3) СПОСОБИ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ РОЗІБРАТИСЯ У СОБІ

Усі свої роздуми можна записувати, додумувати змінювати.

1. Зробіть аналіз ситуації:

  • Як особисто я можу вплинути на ситуацію, яка відбувається?
  • Що особисто від мене не залежить в цій ситуації?

2. Що саме у мене викликає тривогу? Де я можу отримати допомогу, підтримку? Яку саме?

3. Які ресурси в мене є? Як я можу ними скористатися?

4. Яких ресурсів мені не вистачає? Як і де я можу їх взяти?

5. Які ресурси конкретно для мене несе ситуація, яку ми проживаємо?

6. Який досвід я вже отримав/отримала? Який досвід я хочу отримати? В який спосіб?

7. Як я зможу скористатися набутим досвідом:

  • для мене особисто;
  • для моєї сімʼї;
  • для дітей, з якими працюю;
  • для країни в цілому?

До чого приведе період обмежень, невизначеності? Це еволюційна програма для кожного з нас. Шанс на щасливе, творче, наповнене радістю життя має кожна людина. Деякі позитивні зміни вже помітні. Скажімо, сьогодні стає актуальною думка експертів, науковців, потреба в знанні. Ми входимо в цікавий, позитивний період. То ж насолоджуймось процесом відродження.


Повернутись вверх