facebook

Чи має право учень або вчитель проводити фото-, відеознімання у школі: роз’яснення мін’юсту

У Міністерстві юстиції роз’яснили за яких умов можна проводити фото-, відеознімання учасників освітнього процесу.

 


Окремих норм, які регулюють питання зйомки та використання фото дітей, в українському законодавстві немає. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб на свій вибір. Про це повідомляється на порталі Міністерства юстиції України.

Проте це право обмежене правом кожної особи на повагу до приватного життя. З цього випливає загальне правило, за яким здійснення фотозйомки особи має здійснюватися за її згодою, – додають у мінюсті.

Винятком із загального правила, коли не потрібно отримувати згоду на фото-, відеознімання, є зйомка у публічних місцях: на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру.

Але, якщо батьки дитини заперечують проти зйомки дитини, то таку зйомку потрібно припинити.

Крім того, батьки навіть мають право спочатку погодитися на знімання дитини на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, а потім вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується особистого життя дитини. Однак, у такому разі батьки повинні відшкодувати витрати, пов’язані з демонтажем виставки чи запису (частина друга статті 307 Цивільного кодексу України).

Чтайте також:  Зарплата зросте до 16 тисяч гривень: українців обнадіяли квітневим підвищенням

Щодо того, чи має право учень проводити фото-, відеознімання вчителя у школі і чи має право вчитель знімати учнів у школі у Міністерстві юстиції пояснюють:

Знімання однокласників, інших учнів і вчителів бажано проводити за їх згоди, при цьому таке знімання не повинне заважати проведенню уроку і відволікати учнів від навчального процесу, а також порушувати дисципліну в навчальному закладі.

Також додають, що якщо щодо дитини або вчителя вчиняються протиправні дії і зйомка ведеться з метою їх фіксації, така зйомка може визнаватися допустимою, враховуючи положення частини другої статті 32 Конституції України, відповідно до яких збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди можливі, зокрема в інтересах прав людини.

Джерело.


Повернутись вверх