facebook

Чи є дошкільнята та школярі носіями COVID-19? Думки лікарів розділилися

Український лікар Євген Комаровський вважає, що чим дитина молодша, тим здатність переносити інфекцію менша.

Ситуація з поширенням коронавірусу в Україні погіршується і кількість хворих на COVID-19 з кожним днем зростає. Проте дитячі садки й початкову школу на карантин закривати не збираються.

Однак лікар-анестезіолог з Ізраїлю Борис Бриль зазначив, що таке рішення Уряду може призвести до ще більшого зростання захворюваності на коронавірус.

На певний час варто було б обмежити відвідування дітьми закладів освіти, адже основний шлях передачі відбувається саме через них, – повідомив в ефірі телеканалу Obozrevatel TV.

За словами лікаря, школярі не носять маски й не повинні цього робити, адже вони постійно в русі та граються. Однак, діти все ж є переносниками хвороби, хоча й хворіють безсимптомно.

Згідно з дослідженнями, які проводилися в Ізраїлі, основна передача коронавірусу в сім’ях відбувається через дітей від 9 до 15 років, – уточнив Борис Бриль.

Проте український дитячий лікар, кандидат медичних наук та лікар вищої категорії Євген Комаровський вважає, що маленькі діти насправді не є переносниками коронавірусу. Про це медик розповів під час інтерв’ю грузинському каналу Іліон-ТБ:

Для більшості дітей коронавірус є безпечним: якщо з 10 тисяч хворих дітей 999 перенесуть хворобу легко, а одному це даватиметься складно і про цей випадок постійно говоритимуть, тоді все здаватиметься не так добре, як воно є.

За словами Комаровського, батьки наразі занадто занепокоєні здоров’ям дітей. Якщо ж вони свідомо до цього поставляться і зрозуміють те, що за будь-якого вірусу організм кожної людини реагує по-різному, то дітям нічого не загрожуватиме:

У 50% випадків ви навіть не помітите, що дитина хвора на COVID-19, адже у неї не буде симптомів. А в інших 50% спостерігатимуться легкі ознаки хвороби – невелика температура та незначний нежить.

Український лікар підкреслює, що чим дитина молодша, тим здатність переносити інфекцію менша:

Відомі поодинокі випадки, коли дошкільнята когось заразили. Вважається, що діти до 10 років не грають особливої ролі в поширенні інфекції – на відміну від дітей старше 10 років.

Також Комаровський висловив свою думку щодо дистанційного навчання:

Для дитини онлайн-навчання жодним чином не стосуується звичайного навчання. Діти сидять вдома, не спілкуються, а отже й не формують соціальні навички. У результаті це може негативно вплинути на соціальний розвиток.

На думку лікаря, небезпечним є те, що діти мало рухаються та мають необмежений доступ до солодощів – внаслідок цього може виникнути епідемія ожиріння. Крім цього, через значну кількість дезінфекційних розчинів, постійні умови стерильності та масове використання різних засобів, через пів року або рік Україні загрожуватиме спалах бронхіальної астми.

Євген Комаровський радить:

У кожному класі, групі повинно висіти три прилади: гігрометр, термометр, датчик вуглекислого газу. Зокрема на термометрі повинно бути не більше 20 градусів, а вологість – 40-60 %.

Нещодавно, Сергій Бабак заявив, що початкову школу й дитячі садки з листопада на карантин не закриватимуть навіть за найгіршого розвитку епідемічної ситуації.

Чтайте також:  Безгін: Набагато дешевше зробити дорогу і придбати автобус, ніж утримувати будівлю, в якій вчиться 10 дітей

Джерело.


Повернутись вверх