facebook

Змішане навчання може бути навіть якіснішим, ніж традиційне – освітні експерти про дистанційку

Освітні експерти поділилися думками стосовно ймовірного переходу до дистанційного навчання після канікул.

Останнім часом, через зміни в навчанні, періодичну дистанційку та низку інших факторів, спричинених пандемією, страждає сфера освіти. Не легко й дітям, котрим  потрібна соціалізація та спілкування з однолітками. Проте цих обмежень оминути не можна, адже вони є вимушеними. Освітній омбудсмен Сергій Горбачов зазначив, що всі заходи, до яких наразі змушена вдаватись освіта, спрямовані на захист дітей, батьків і вчителів. Про це він повідомив інформаційному агентству РБК-Україна:

Наразі 1,6 млрд учнів і студентів по всьому світу позбавлені доступу до звичних форм освіти – це форс-мажор планетарного масштабу. Підхід до дистанційного навчання в окремих регіонах і школах України доволі відрізняється, адже не всі заклади освіти мають необхідні ресурси та можливості, які могли б дозволити якісно проводити навчання.

За словами омбудсмена, якщо з листопада школи почнуть масово переходити на “дистанційку», працівники одних шкіл із цим впораються, а інші – знову розсилатимуть батькам через Вайбер фотографії аркушів із завданнями, написаними від руки. І це буде той самий процес засвоєння знань, що був навесні.

Проте є одне суттєве уточнення: ми вже знаємо, з чим маємо справу, тому буде легше, адже вже є напрацьовані моделі роботи, онлайн-уроки, а також серед педагогів зараз є великий попит на освоєння нових освітніх технологій, –  підкреслив Горбачов.

А от експерт з освіти Українського інституту майбутнього Микола Скиба вважає, що про вплив карантину на якість навчання можна буде судити тільки через рік, або навіть два, тому що цього результату в короткій перспективі не видно.

Чтайте також:  Останній дзвоник 2024: коли почнуться і закінчаться літні канікули в Україні

Він зазначив, що проти дистанційного або змішаного формату навчання можна знайти безліч аргументів:

З одного боку, вчителі звикли проводити заняття в класі і знають, як отримати хороший результат, а тут батькам варто бути в ролі педагогів і по можливості навчати. Це і є саме той момент, коли всім потрібно працювати злагоджено. З іншого боку, таке навчання потребує коштів: провести інтернет, закупити необхідне обладнання, яким необхідно забезпечити не тільки школи, але й сім’ї.

Експерт вважає, що змішане навчання може бути навіть якіснішим, ніж традиційне, якщо, звісно, його грамотно та правильно організувати.

Джерело.


Повернутись вверх