facebook

Повернення вишів до онлайн-навчання – це результат бездіяльності уряду, – нардепка

Уряд не подбав про безпечну освіту під час пандемії й не виділив коштів для садочків, шкіл та ЗВО.

У зв’язку з погіршеною епідеміологічною ситуацією, Міністерство освіти і науки України оприлюднило лист, в якому рекомендує школам встановити осінні канікули, а університетам та закладам профтехосвіти перейти на дистанційне навчання. Однак такий крок уряду свідчить про результат його бездіяльності, – зазначила народна депутатка Інна Совсун.

На її думку, держава мала б подбати про безпечну освіту під час пандемії, але жодних коштів для садочків, шкіл та університетів не виділено.

І тепер усі викладачі та студенти мають заплатити важку ціну за недолуге управління уряду, ризикуючи своїм здоров’ям та якістю освіти. Чи допомогла держава студентам з тестуванням на COVID-19? Ні, не допомогла. Чи зробила тестування доступним? Відповідь також ні.

Нардепка переконана, що впродовж семи місяців уряд не зміг підготувати університети до навчання, адже спочатку їх перевели на онлайн-навчання, а потім різко на повноцінний формат офлайн. У закордонних вишах ситуація зовсім інша, розповіла пані Совсун, вони практикують змішане навчання з меншими групами та встановлюють розклад, який мінімізує контакти студентів та викладачів, тобто групи вчаться по-черзі:

Частина занять проходить онлайн, а офлайн лише ті, які не можливо якісно організувати дистанційно, як от лабораторні роботи. Чому так само не зробили в Україні? Тому що немає адекватного управління процесом на національному рівні. Чи є якісь рекомендації для роботи університету? Є, і ними користується весь світ, окрім нас.

За словами Інни Совсун, уряду необхідно було зробити такі кроки:

Чтайте також:  Вступити стане легше, а частину ПТУ ліквідують: у МОН розкрили деталі реформи профільної середньої освіти
  • Створити чіткі рекомендації для університетів та шкіл щодо правил безпеки під час пандемії COVID-19. Зокрема детальний план дій, якщо ознаки хвороби з’являться у студентів чи викладачів.
  • Виділити гроші для того, щоб створити безпечні умови для навчання та роботи, зокрема облаштувати пункти тестування на COVID-19 в університетах. Вони є у більшості ЗВО у розвинених країнах. А в Гарварді студенти та викладачі самі собі можуть робити тести!
  • Постійно контролювати ситуацію в кожному закладі. Тоді можна було не закривати всі університети одразу, а лише ті, де є спалах COVID-19.
  • Виділити гроші на дистанційне або змішане навчання – на онлайн-платформи, віртуальні лабораторії, технічне забезпечення для викладачів та доступ до онлайн-навчання для малозабезпечених студентів (гранти на комп’ютери для тих, у кого немає змоги купити їх самостійно).
  • Запустити інформаційну кампанію з чітким поясненням правил поведінки, телефоном для консультацій та адресою медичного центру.
  • Джерело.


    Повернутись вверх