facebook

Гастрономічна революція в шкільних їдальнях

Як упроваджується система харчування Євгена Клопотенка

Гамула, путря, тетеря й верещака замість «радянського меню» в шкільних їдальнях. Ресторатор і переможець відомого кулінарного шоу Євген Клопотенко у своїх інтерв’ю не стомлюється наголошувати: українські діти мають їсти українські страви – вони і смачні, і корисні. Тому три роки тому взявся розробляти нову систему харчування в шкільних їдальнях.

На Східному освітньому форумі для шкіл Донеччини та Луганщини відомий шеф-кухар розповідав про те, чому не можна годувати сучасних дітей у шкільних їдальнях радянськими стравами. Ідеолог української кухні стверджує, що їжа  це теж інструмент, який допомагає виховувати патріотів, тому вона має бути рідною.

Євген Клопотенко визнає: його наміри можуть провалитися, якщо зненацька дати дітям замість горохового супу шпундру, тому проєкт упровадження нового меню в шкільних їдальнях поділив на два етапи. Зараз етап іноземної кухні. Триватиме він орієнтовно 12 роки. За цей час шкільні кухарі призвичаяться готувати нові страви, тому на другому етапі їм буде легше  відтворити викреслені з історії традиційні українські страви.

До слова, освітяни, які були учасниками форуму, не лише засипали Євгена Клопотенка питаннями, а й дякували йому за те, що він узявся за нелегку справу руйнування традиції радянського «общепита» в школах  їж, що дають.

Чтайте також:  Українська вчителька запропонувала скасувати похвальні листи в початковій школі: нагороди треба давати всім

Зображення з фейсбук-сторінки “Культура їжі I Cult Food

А що ж у шкільному меню від Євгена Клопотенка?

Нове меню для школи Євген Клопотенко розробляв разом з дієтологами. Нині воно є у вільному доступі в інтернеті. У збірнику 110 рецептів, проте кухар радить починати їх упровадження поступово й неодмінно проводити серед школярів опитування, що смакувало їм найбільше. Уподобання дітей допоможуть сформувати меню з тих страв, від яких на тарілці точно нічого не лишиться.

У новому шкільному меню є, наприклад, мінестроне, курячі нагетси, паста карбонара, корисні бургери, чай масала, болоньєзе, кетчуп власного виробництва… Іноземні назви страв – це своєрідна гра, завдяки якій діти будуть із цікавістю куштувати нові продукти, знайомитися з кухнями різних країн. За останніми даними, уже в 4 000 освітніх закладах України готують у їдальнях за рецептами Клопотенка.

Ціна та якість продукції

Нова програма покращення культури харчування CultFood передбачає різноманітніше меню, зміну технології приготування страв і ніякого впливу на вартість порції. Усі рецепти Євгена Клопотенка для шкільних їдалень схвалені Держспоживстандартом та Інститутом громадського здоров’я ім. О. М. Марзєєва. Закупівлі продуктів з листопада будуть відбуватися за новою тендерною документацією.

Шеф-кухар розповів, що цілий рік у нього пішов лише на те, щоб вивчити всю забюрократизовану систему організації шкільного харчування. За його словами, у ній не було професійних кухарів, були лише технологи, а те, що будуть їсти школярі, затверджували в департаментах освіти та на шкільному рівні.

Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу

Зображення з фейсбук-сторінки “Культура їжі I Cult Food

Як запровадити меню Клопотенка в школі?

Для цього має бути бажання керівництва школи та працівників їдальні. Для них розроблено 8 кроків переходу на нове меню, а всі 110 рецептів відзняті у відеоформаті, щоб кухарям було легше їх готувати.

Шкільне меню за новими рецептами мають затверджувати департаменти освіти, і якщо на цьому етапі виникнуть проблеми, Євген Клопотенко радить звертатися за допомогою до нього та лідерів CultFood, надіславши листа на поштову скриньку [email protected]. У такому разі розв’язання проблеми буде відбуватися на рівні Міністерства освіти і науки України. До речі, серед лідерів запровадження нової системи культури харчування перша леді, Олена Зеленська, яка зробила цей напрям пріоритетним у своїй роботі.

Бути ініціаторами впровадження меню Євгена Клопотенка можуть і батьки. Для цього їм варто зібрати ініціативну групу та звернутися з пропозицією до директора школи.

В освітніх закладах, які ще рік тому почали готувати за рецептами зі збірника відомого шеф-кухаря, проводили дегустацію для батьків. Деякі з них були не в захваті від того, що шкільним кухарям дозволять використання спецій, невдоволення було також у батьків дітей-алергіків. Євген Клопотенко запевняє, що всі зауваження враховані, і в новому меню кожна дитина знайде продукти, безпечні для її здоров’я.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

У серпні 2020 року Кабінет Міністрів України затвердив план заходів для реформування системи шкільного харчування. Він передбачає не лише нове меню, а й модернізацію харчоблоків у всіх школах України та постійний моніторинг харчових продуктів для шкільних їдалень. За словами Євгена Клопотенка, позитивні зміни в їдальнях освітніх закладів школярі побачать і відчують уже з січня наступного року.

Джерело.


Повернутись вверх