facebook

За і проти: що думають депутати та громадські діячі про призначення Шкарлета в. о. міністра освіти

Рішення Кабміну викликало досить неоднозначну реакцію серед освітян, зокрема, через діяльність колишнього регіонала.

Вчора, 25 червня, Кабінет Міністрів України призначив Сергія Шкарлетазаступником міністра освіти і виконувачем обов’язків міністра. Цю посаду він отримав з рук ексочільниці МОН Любомири Мандзій.

Рішення Кабміну викликало досить неоднозначну реакцію серед освітян, зокрема, через діяльність колишнього регіонала. Крім підтримки Віктора Януковича на виборах у 2004 році, Шкарлету закидають також порушення академічної доброчесності. Наразі відомо, що у монографії 2018-го року, в якій він виступає співавтором, було виявлено плагіат.

Ряд депутатів та громадських діячів висловили протест у зв’язку з призначенням Сергія Шкарлета в.о. Міністра освіти.

Ексочільниця МОН Ганна Новосад на своїй сторінці у фейсбуці зазначила, що таке рішення є нівелюванням думки Верховної Ради:

“Всупереч позиції профільного Комітету Ради плагіатора протисли в міністерське крісло. Від сьогодні можемо розпочинати відлік повноцінного наступу на пост-Майданні зміни у сфері освіти і науки, повернення до риторики та дій Табачника і ко. Чому? Та тому що легітимними стають фанати Януковича, плагіатори та просто недоброчесні пристосуванці. Колеги та друзі, варто розпочинати ретельний моніторинг дій та бездіяльності пана Шкарлета. В умовах коли Програми дій уряду нема, розуміння стратегії нового очільника МОН нема, залишається виключно тиск громадськості, освітньої та наукової спільноти.”

Проти виступив й Микола Скиба, експерт напрямку «Освіта» Українського інституту майбутнього. У своєму пості він назвав рішення КМУ про призначення Сергія Шкарлета «хрестоматійним прикладом не розуміння елементарних правил «техніки безпеки» в сучасній політиці»:

“Йдеться про ігнорування такого явища як легітимність. Рішення може бути легальним (у межах повноважень і нормативних актів), але нелегітимним, якщо у ключових гравців сфери, на яке спрямоване рішення, є суттєві аргументи проти. У випадку із протягуванням Шкарлета на посаду міністра їх було достатньо навіть для того, щоби звільнити його з посади ректора. Але для урядовців і ОП цього виявилося замало. В результаті маємо ситуацію, що загрожує чисельними конфліктними ситуаціями та адміністративними «аваріями». Ігнорувати легітимності – це все одно, що ігнорувати гравітацію, струм чи наявність вірусів.”

Чтайте також:  Як же стимулювати професійну діяльність педагогічних працівників?

Також не схвалила нового очільника МОН народна депутатка Наталія Піпа. Вона записала відеозвернення, у якому зазначила, що призначення Шкарлета для освіти і науки України не означає нічого доброго.

“Це людина часів Януковича, це людина, яка була у «Партії регіонів», це людина, в якої у трьох працях виявлений моноплагіат, це людина, яка купує для Чернігівського університету машину вартістю 1 500 000 гривень. І це замість того – як висловилася ексміністерка Ганна Новосад – щоб розподілити ці гроші на премії викладачам чи на покращення гуртожитків для студентів.

Ми бачимо людину, яка на співбесіді на запитання «Чому ви хочете стати Міністром освіти і науки?» відповідає, що він є представником четвертого покоління освітян і що у нього донька вчиться у школі. Особисто я не маю жодних питань до Шкарлета як до людини, але я маю до нього питання як до людини, яка буде визначати реалізацію курсу освіти та науки України. Ми будемо уважно спостерігати за тим, що він буде робити та у який спосіб, – підкреслила Піпа.”

Водночас знайшлися й ті, хто зрадів новому призначенню та привітав Сергія Шкарлета з перемогою. Серед таких – народний депутат Володимир Воронов. На своїй сторінці у фейсбуці він зробив репост статті, у якій засуджуються будь-які мітинги проти Шкарлета. Мовляв, протести можуть зв’язати міністру руки і не дозволити вести нову політику «зокрема на ниві українізації та насадження націоналістичних парадигм в освіті». Проєкт Нової української школи автори статті називають «грантоїдною тусовкою».

Висловив свою підтримку й Володимир Онацький, заступник директора з навчально-виховної роботи. На своїй сторінці у фейсбуці він написав:

Чтайте також:  Пишуть твір на 2-3 речення, але це треба прийняти. 24-річна вчителька назвала проблеми сучасних школярів, які "живуть" у ґаджетах

“Очолити Міністерство освіти і науки випадає не кожному. Я щиро вірю, що пан Сергій Шкарлет прийшов у МОН, щоб зробити гарні справи. А що з того вийде – покажуть час та реальні дії. Я вірю, що у нього є шанс зробити в освіті щось хороше. А як він використає цей шанс, побачимо і дуже скоро.”

Народна депутатка Юлія Гришина опублікувала пост, у якому також привітала нового в.о. міністра:

“Думаю, такі високі та відповідальні посади повинні займати люди, які мають професійні досягнення та візію. Досвід та професіоналізм у Сергія Шкарлета є, по візії концептуальних розходжень з нашим баченням реформ немає, силу характеру бачила на власні очі. Зараз у пана Сергія є прекрасна нагода скинути з себе навішані ярлики та показати всій освітянській спільноті той результат, на який ми всі так довго чекаємо! Час для такої важливої місії надскладний, не позаздриш! Але треба йти вперед!”

Тим часом освітяни готуються до проведення двох мітингів проти призначення Шкарлета в.о. Міністра освіти. Перша акція «Шкарлет – це зашквар» має відбутисясьогодні, 26 червня, о 15:00. Організатори заходу назвали основні причини протесту:

Чому ми виступаємо проти Сергія Шкарлета:

Чтайте також:  Вчителька початкових класів за допомогою пластирів пояснила дітям, що таке справедливість, і стала зіркою мережі

1. На місцевих виборах 2010 року Шкарлет обрався до обласної ради від Партії регіонів та розділяв їхні погляди.

Пряма цитата: «Політичні орієнтири я обрав ще у 2004 році. На президентських виборах підтримував Віктора Януковича. Не змінив своїх переконань навіть тоді, коли довелося відчути на собі певний тиск тодішньої правлячої партії, яка наполегливо пропонувала отримати її партквиток. Я повністю поділяю погляди і принципи Партії регіонів. Впевнений, разом з Президентом ми вибудуємо міцну вертикаль влади, яка займатиметься ділом і досягне значних результатів. Ми збудуємо нову Чернігівщину!».

2. У його наукових працях зустрічається плагіат.

3. Кандидатура не була підтримана профільним комітетом.

4. Виступає за трансформацію ЗНО, не проти його скасування, зокрема, в частині заочної форми.

Цитата Шкарлета: «Можлива трансформація, зокрема, в частині заочної форми. ЗНО може не бути для заочника, якщо ми його ніколи не переведемо на стаціонар і ніколи не дамо права участі в бюджетному конкурсі».

5. 17 червня ексміністерка освіти Ганна Новосад опублікувала документи, які свідчать, що Шкарлет витратив 60 тисяч доларів на службовий автомобіль Volkswagen Amaroc Volcano. Ці кошти нібито мали піти на платню викладачам.

Другий мітинг «СтопШкарлет: регіонал, корупціонер, плагіатор» планують провести у вівторок, 30 червня. Організатори цієї акції вказали на ті ж причини, які лежать в основі першого протесту.

«Всеосвіта» тримає руку на пульсі, тому залишайтесь з нами, щоб бути в курсі останніх освітніх подій!

Джерело.


Повернутись вверх