facebook

Яка відповідальність передбачена за розповсюдження політичної реклами у школах: роз’яснення ЦВК

Законодавством України забороняється розміщення чи поширення будь-якої політичної реклами у закладах освіти.

Через прийдешні місцеві вибори в Україні суттєво зросла кількість випадків розповсюдження політичної реклами у закладах освіти. Так, учні отримують різноманітні подарунки з назвами та логотипами політичних партій: ручки, зошити, щоденники та навіть торбинки.

Законодавством України забороняється розміщення чи поширення будь-якої політичної реклами у закладах освіти – подібні дії підпадають під адміністративну відповідальність.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своїй сторінці у фейсбуці зазначив про те, що звернувся безпосередньо до Центральної виборчої комісії за роз’ясненням: яка відповідальність передбачена для посадових осіб за таку незаконну діяльність у закладах освіти та куди звертатися батькам, педагогам, адміністрації закладів освіти зі скаргами, якщо виявлені факти розповсюдження політичної реклами у закладах освіти та якщо вас залучають і примушують до розповсюдження подарунків, листівок тощо.

Головні тези роз’яснення ЦВК:

  • якщо виявлені факти розповсюдження політичної реклами в закладах освіти та залучення до цього педагогічних працівників і батьків, зокрема із застосуванням примусу, доцільно звернутися з відповідним повідомленням до органів Національної поліції;
  • порушення встановленого законом порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях є адміністративним правопорушенням. За його вчинення передбачається накладення штрафу від п’яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 170 грн) (частина перша статті 212-14 Кодексу про адміністративні правопорушення України);
  • стягнення за вчинення цього правопорушення накладається районними, районними у містах, міськими чи міськрайонними судами на підставі протоколу про адміністративне правопорушення, складеного уповноваженими посадовими особами органів внутрішніх справ (Національної поліції) (стаття 221, пункт 1 частини першої статті 225 Кодексу про адміністративні правопорушення України).
Чтайте також:  Як написати заяву про булінг у школі, щоб винних було покарано. Детальна інструкція

Джерело.


Повернутись вверх