facebook

«Не контактував з хворим на COVID-19»: у дитсадках вимагають нову довідку

Чи має право адміністрація ЗДО вимагати у батьків такий документ?

Адміністрація дитячих садків міста Рівне вимагає у батьків довідки про те, що їхня дитина не контактувала з хворими на коронавірус. З цим стикнулася Леся Рибчак, мама одного з малюків, який ходить до закладу дошкільної освіти № 51. У групі «Батьки SOS» жінка опублікувала документ, в якому вимагається надати довідку, якщо дитина була відсутня у ЗДО більше ніж сім днів.

Водночас юрист групи «Батьки SOS» Роман Бондаренконаголошує: медична довідка в садочок потрібна лише у разі перенесеного інфекційного захворювання. Вимагати медичну довідку в разі відсутності дитини в садочку з інших причин – незаконно.

Так, наказом Міністерства охорони здоров’я України 24.03.2016 № 234 затверджено Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів. Згідно з п. 2 розділу XII Санітарного регламенту:

«Діти з ознаками інфекційного захворювання до дошкільного навчального закладу не приймаються.

Після перенесеного інфекційного захворювання приймання дітей до дошкільного навчального закладу дозволяється за наявності медичної довідки закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом. У довідці лікарем-педіатром або лікарем загальної практики — сімейним лікарем вказуються рекомендації щодо індивідуальних особливостей режиму дитини-реконвалесцента на перші 10–14 днів.

Діти після тимчасової відсутності в дошкільному закладі освіти з інших причин приймаються без медичних довідок за умови відсутності явних ознак захворювання».

У своєму пості Леся Рибчак зазначає:

На моє прохання пояснити чим керуються керівники ЗДО №51, м Рівне вимагаючи довідку про те, що дитина не була в контакті з інфекційними хворими, відповіли:

«На звернення батьків про вимогу довідок про стан здоров’я дитини, яка не відвідує ЗДО 7 або більше днів, нагадуємо, що протокольними дорученнями спільної наради навчальних закладів та представників управління охорони здоров’я від 16.11.2016 року було зазначено:

П.1.7 (прийом дітей у ЗДО з медичними довідками за умови їх відсутності 7 і більше календарних днів (ст. 15 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб)). Це довідка про те, що дитина не була в контакті з інфекційно хворими дітьми, а не довідка про стан здоровя дитини».

Однак залишається невідомим, хто ж повинен видавати дитині такий документ.

Чтайте також:  У скільки років найкраще віддавати дитину у дитсадок: Марія Сичинська дала єдину пораду батькам

Джерело.


Повернутись вверх