facebook

Як зацікавити дітей писати: круті поради від вчительки

З початком навчального року діти знову стикаються з завданнями написати твір про канікули, пригоди чи осінь. І тоді вони пишуть стандартні речі, адже їм це не цікаво. Як навчити дітей писати креативно та полюбити це – читайте поради у матеріалі.

 

Власними ідеями поділилася письменниця і вчителька альтернативної школи “БеркоШко” Олеся Мамчич, передає НУШ.

 

Зробіть у класі скриньку і напишіть лист учням від імені привида. Щоб було ще цікавіше, обпаліть краї лист, так він буде схожим на стародавній рукопис. Вкиньте його до скриньки, а потім дайте учням прочитати листа. Після цього діти можуть самі написати листа до привида.

Приклад листа від привида: “Привіт, третьокласники! Я – привид. Знаю, що у вас нарешті настала зима. У нас, привидів, немає до нього чутливості, зате ми дуже любимо їсти табуретки! А що любите їсти ви?”.
Така гра може, за словами письменниці, змотивувати дітей писати. Так, Олеся Мамчич вела таку “переписку” з класом цілий рік.

Придумати закінчення
Дайте учням уривок тексту з улюбленої книги. А вони нехай придумають до нього закінчення.

Або можна запропонувати учням дописати середину. Для цього зверху на аркуші А4 розмістіть уривок з однієї книжки. Знизу – з іншої. Важливо, щоб це були книжки зі схожими сюжетами і подобалися дітям. А середину вони нехай допишуть самі, щоб вийшла цілісна історія.

Чтайте також:  Чому діти за останньою партою поводяться погано: освітянка дала поради вчителям, як це виправити

Пропущені слова
Учитель має взяти готовий текст чи цікаву історію. Потім розділить її на стільки частин, скільки є дітей у класі. Усі частини варто пронумерувати. У тексті можна пропускати різні частини мови. До прикладу, якщо це прикметники – речення може виглядати так: “(Який?) робот зустрів (якого?) песика”.

Натомість діти мають доповнити уривки словами, які їм подобаються, учитель потім має зібрати аркуші і прочитати цілу історію. Зазвичай це виходить смішно.

 

 

Описати день від чийогось імені
Якщо на уроці ви читали текст про собаку, то на домашнє завдання можна дати дітям написати твір про один день очима собаки (дитини/бабусі/друзів чи навіть кота).

Описати емоції
Дайте всьому класу посміятися (або уявити щось страшне і злякатися), а потім вони мають описати свої тілесні відчуття. Окрема, дітям варто звернути увагу: чи пітніли руки, тремтіли коліна, чи під час сміху дитина трималася за живіт.

Замаскуватися під письменника
Дайте учням уривок твору якогось автора. А потім попросіть дітей дописати початок або кінцівку в тому ж стилі. Нехай діти прочитають, а інші вгадають, де межа між тим, що написав письменник, і тим, що дитина додумала сама.

Чтайте також:  "Проводьте час якісно". Три приклади з життя, які спростовують популярний метод виховання дітей

Джерело.


Повернутись вверх