facebook

Яку максимальну кількість годин педагогічного навантаження може виконувати вчитель за основним місцем роботи?

Яку максимальну кількість годин педагогічного навантаження може виконувати вчитель за основним місцем роботи?

До Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України звертаються вчителі та керівники закладів освіти щодо правомірності виконання вчителем за основним місцем роботи педагогічного навантаження обсягом більше 27 годин на тиждень (1,5 ставки).

У зв’язку з цим Київська міська організація Профспілки працівників освіти і науки України зазначає наступне.

Згідно зі ст. 24 Закону України «Про повну загальну середню освіту» педагогічна діяльність вчителя включає, зокрема діяльність у межах його педагогічного навантаження, норма якого на одну тарифну ставку становить 18 навчальних годин на тиждень.

Педагогічне навантаження педагогічного працівника закладу освіти обсягом менше ставки, встановлюється за його письмовою згодою. Перерозподіл педагогічного навантаження протягом навчального року допускається у разі зміни кількості годин з окремих навчальних предметів (інтегрованих курсів), що передбачається навчальним планом закладу освіти, або за письмовою згодою педагогічного працівника з додержанням законодавства про працю.

 

Згідно з пунктом 63 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102 навчальне навантаження між вчителями, викладачами та іншими педагогічними працівниками розподіляється керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склались у закладі.

Чтайте також:  Хто вирішує скільки відсотків надбавки до зарплати вчителя встановити – 5 чи 30?

Пунктом 63 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти також визначено, що обсяг навчальної та іншої педагогічної роботи, яку може виконувати педагогічний працівник за основним місцем роботи, граничними розмірами не обмежується.

Це означає, що законодавство не містить обмежень щодо максимального навантаження вчителя за основним місцем роботи. Отже, керівником закладу вчителю може бути встановлене педагогічне навантаження обсягом, наприклад, 36 годин на тиждень. У такому випадку прийом на роботу за сумісництвом не вимагається.

Водночас, за наявності бажання працівника та роботодавця, вчитель може бути прийнятий на роботу в цьому ж чи іншому закладі за сумісництвом.

Згідно з статтею 102-1 Кодексу законів про працю України сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця – фізичної особи.

При цьому, зі статтею 102-1 КЗпПУ була виключена норма, що умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, організацій визначаються КМУ. У зв’язку з цим були скасовані підзаконні нормативно-правові акти, які встановлювали обмеження щодо часу роботи за сумісництвом. Так, було визнано такими, що втратили чинність:

• постанову КМУ від 3 квітня 1993 року № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій»,

Чтайте також:  Затверджено професійний стандарт «Вчитель закладу загальної середньої освіти»

• наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій».

При цьому, варто звернути увагу на те, що робота за сумісництвом має виконуватися у вільний від основної роботи час. Також слід пам’ятати, що страхова виплата у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, яка призначається з шостого дня тимчасової непрацездатності, виплачується за основним місцем роботи або за місцем роботи за сумісництвом. Тобто, оплата лікарняного за рахунок коштів Пенсійного фонду України (починаючи з 6 дня) за основним місцем роботи та за сумісництвом одночасно не надається.

Юридичний відділ КМОППОіНУ

Джерело:Освітяни столиці

Джерело.


Повернутись вверх