facebook

Чому в одних громадах вчителі отримують надбавки за престижність / за класне керівництво / за перевірку зошитів, а в інших – ні?

Чому в одних громадах вчителі отримують надбавки за престижність / за класне керівництво / за кабінети / за перевірку зошитів, а в інших – ні?

З правового погляду, ці доплати не є “варіативними”, тобто їх не встановлення хоча б на мінімальному рівні є порушенням законодавства про оплату праці, що має тягнути за собою відповідальність винних осіб. Звернутися до відповідного територіального органу Державної служби України з питань праці (Держпраці) з питанням щодо правомірності таких дій є найочевиднішим кроком.

З іншого боку, “територіальні” відмінності у встановленні доплат вчителям у різних громадах можуть пояснюватися тим, що обсяги освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам не покривають усі обов’язкові виплати, передбачені законодавством. Це призводить до навантаження на місцеві бюджети з різною спроможністю.

У межах фінансової децентралізації повноваження щодо управління бюджетами в цілому передані на місцевий рівень, а це натомість дає змогу здійснювати відповідні маніпуляції з фінансуванням закладів освіти, що свідчить про пріоритети місцевої влади.

Не можна недооцінювати й такий чинник як проактивність вчительства та готовність захищати свої трудові права, бо очевидно, що байдужість у цих питаннях сприяє цим маніпуляціям.

Чтайте також:  Домалюйте собі нуль до зарплати: у підручнику НУШ «косяк» з мапою України

Джерело.


Повернутись вверх