facebook

Як оцінюватимуть учнів 5–9 класів: МОН дало рекомендації на 2024/2025 навчальний рік

Як оцінюватимуть учнів 5–9 класів: МОН дало рекомендації на 2024/2025 навчальний рік

Школярів 5-9 класів оцінюватимуть за новими рекомендаціями Міністерства освіти та науки (МОН) України. Зокрема, затверджений документ передбачає загальні підходи до встановлення результатів навчання учнів та критерії оцінювання за освітніми галузями.

Про зміни МОН повідомило на офіційному сайті. У поясненні зазначено, що затверджені стандарти мають чотири рівні. Зокрема кожен наступний охоплює вимоги до попереднього й додає нові.

Один рівень складається з 3 балів, які в сумі дають 12:

початковий (1-3 бали);
середній (4-6 балів);
достатній (7-9 балів);
високий (10-12 балів).
У рекомендаціях також надано опис кожного бала шкали оцінювання та запропонована форму Свідоцтва досягнень школярів. Заклади освіти можуть вносити змінити у сертифікат, аби він відповідав програмі навчання.

Зокрема, Свідоцтво досягнень складається з двох частин. У першій учителі оцінюють рівень сформованості наскрізних умінь дітей наприкінці року й оцінок у цьому розділі немає. Педагоги мають визначити один із рівнів сформованості: “Має значні успіхи”, “Демонструє помітний прогрес”, “Потребує уваги і допомоги”.

Друга частина передбачає виставлення балів за предмети кожного семестру та за рік. Загальна оцінка за семестр формується на підставі чотирьох оцінок за групами результатів, а річна – на основі семестрових.

Чтайте також:  Увага дітлахів та батьків: у МОН зробили важливу заяву про шкільні предмети

МОН також рекомендує педагогам гнучко проводити оцінювання результатів навчання школярів, адже підходи в різних класах шкіл можуть мати відмінності, спрямовані на реалізацію освітньої програми закладу освіти та автономії вчителя.

Джерело.


Повернутись вверх