facebook

“Закидають усі предмети”: ексміністерка освіти і науки пояснила, чому Україні потрібне 12-річне навчання

“Закидають усі предмети”: ексміністерка освіти і науки пояснила, чому Україні потрібне 12-річне навчання

В 11 класі школярі перестають вивчати всі предмети та зосереджуються лише на тих, які будуть складати на випускних іспитах. На думку колишньої міністерки освіти та науки Лілії Гриневич, це відбувається тому, що в дітей недостатньо часу на навчання та підготовку.

Про це посадовиця розповіла в інтервʼю Новій українській школі. Гриневич зауважила, що цю проблему може вирішити реформа старшої школи. Адже старшокласники матимуть більше часу для того, щоб визначитися з профілем, та зможуть самостійно обирати частину предметів та курсів.

“В усьому світі старша профільна школа є трирічною або чотирирічною. Ми обрали трирічну, яка найбільш розповсюджена в Європейському Союзі. Завдяки цьому діти матимуть додатковий 10 клас, щоб до кінця обрати профіль, за яким вони хочуть навчатися”, – каже ексміністерка.

За її словами, саме 18 років визначається віком психічної та фізіологічної зрілості. Тож аби школярі могли одразу обрати ту професію, яка їм подобається, і додається ще один рік. Протягом цього періоду учні мають більше часу для поглибленого вивчення предметів, які стануть потрібні для подальшої карʼєри.

Посадовиця підкреслила, що попри те, що це може бути один із найскладніших етапів цієї реформи, але він буде найбільш знаковим.

Чтайте також:  Тепер це буде обов’язково для всіх: які зміни із вересня ввели в школах

Джерело.


Повернутись вверх