facebook

Ми маємо катастрофу всередині освітньої системи

Ми маємо катастрофу всередині освітньої системи

Рівень освіти впав драматично, і це падіння неможливо буде надолужити

Уряд оголосив, що навчальний рік у школах стартує 2 вересня і завершується 30 червня. Тобто жодного перенесення на серпень не буде. І я повністю підтримую це рішення.

Але мене здивувало, що перед тим громади почали дивний флешмоб. Одна за одною планували розпочати навчальний рік на 2 тижні раніше й відповідно – продовжити зимові канікули.

Але давайте подумаємо, чи був цей план раціональним, яку проблему мав розв’язати? Та на які глибинні проблеми вказує?

Представники громад кажуть: взимку в школах може не бути світла, опалення, тому краще відправити дітей додому.

Але, перепрошую, світла й опалення так само не буде у дітей вдома, куди їх збираються відпустити на канікули. Якщо наша мета – добробут і перебування дітей хоча б у мінімально комфортних умовах, це простіше забезпечити, якщо обігріти й підготувати школи. І тоді час перебування дітей у школах взимку слід навпаки збільшити.

Або треба бути чесними й казати, що мета – не добробут дітей, а економія коштів громади, щоб не обігрівати школи. І тоді це безвідповідальна позиція, особливо на фоні того, як певні громади регулярно знаходять гроші на ремонт «підпірних стінок», мости на острів, розв’язки та бруківку.

Чтайте також:  Міністр Лісовий відповів на скарги, що зарплата вчителів така сама, "як у касира без освіти"

Які ще проблеми створить цей підхід? Це поставить батьків у дуже незручну розчепірку. Лишати дітей самих у темних неопалювальних квартирах. Зокрема і під час тривог. Або водити дітей з собою на роботу. Або ж усі батьки в громаді змушені будуть взяти відпустку на час шкільних канікул. Що не обереш, стане гірше.

Але найгірше – ми вже маємо катастрофу всередині освітньої системи, яку ніяк не хочемо визнати. Рівень освіти впав драматично, і це падіння неможливо буде надолужити.

Діти, що не вчили математику у 8 класі, не знатимуть її в 11. Хіба через надзусилля батьків, вчителів, репетиторів з усіх предметів, якщо зірки зійдуться і все вийде.

І тому несистемні точкові рішення, коли нам важливіші одномоментні інтереси громади на противагу довготривалим інтересам дітей – це дуже погано. Ну не можна ухвалювати освітні рішення на основі розрахунків газу. Це шкодить майбутньому країни, шкодить поверненню українців з-за кордону.

Одна з причин, чому родини з дітьми не хочуть вертатися: батьки не впевнені, що малеча зможе здобути в Україні якісну освіту чи хоча б нормальну з натяжкою освіту.

Дітям, що провчилися 2 роки у французькій школі, і так буде важко адаптуватися вдома. Тож давайте принаймні не перетворювати весь процес навчання на профанацію.

Чтайте також:  Лісовий назвав середню зарплату вчителя в Україні

Ми маємо робити все можливе, аби діти перебували в шкільних класах, а студенти – в аудиторіях. Щоб вони здобували реальну освіту після років ковіду і повномасштабки.

Якщо ж ваша місцева влада все ж вирішить розпочати навчання у школах раніше, варто переконатися, що вона пустить гроші на подолання освітніх втрат, які для початку непогано було б виміряти.

І тоді шукати репетиторів для дітей, контрактувати громадські організації, які цим займаються, щоб їхні послуги були доступні для всіх дітей.

Найгірше, що можна зробити – на зекономлені кошти покласти ще бруківки чи збудувати черговий міст на острів. Але щось мені підказує, що так і буде.

Я з комітету енергетики, я розумію проблему із забезпечення шкіл опаленням. Але її все ж легше розв’язати, ніж за 10 років мати проблему з молоддю, яка не має базових знань і навичок, щоб розвивати країну.

У нас немає часу ухвалювати точкові рішення «в моменті». Освіту треба пріоритезувати. Це питання майбутнього цілого покоління.

Автор: Інна Совсун, народний депутат України, член фракції політичної партії «Голос».

Джерело.


Повернутись вверх