facebook

Чого очікувати в новому 2024-2025 навчальному році

Чого очікувати в новому 2024-2025 навчальному році 

Навчальний рік 2024-2025 гімназіях та ліцеях Рівненщини планують розпочати з 2 вересня, оскільки 1 вересня припадає на неділю. Першокласників буде приблизно 15 тисяч. Формат навчання буде залежати від наявності укриттів.
Як триває підготовка до навчального року, Суспільному розповів директор Департаменту освіти і науки в області Петро Коржевський.

Початок навчального 2024-2025 року
Навчальний процес у 2024 році в закладах освіти області розпочнеться 2 вересня.

“Якщо 1 вересня припадає на вихідний день, навчальний рік розпочинається в перший після нього робочий день. Тривалість навчального року, дата його початку або закінчення визначаються Кабінетом міністрів України. Станом на зараз такої постанови ще немає, але вона обов’язково буде. Тривалість канікул у закладах освіти протягом навчального року не може становити менше ніж 30 календарних днів”, — зазначив Петро Коржевський.

Скільки першокласників підуть у школи
Гімназії та ліцеї Рівненщини приймуть на навчання понад 15 тисяч першокласників, що більше ніж у 2023 році, зазначив директор департаменту освіти:

“Це орієнтовно на дві тисячі більше, ніж торік. Батьки повинні знати, що проводити змагання, чия дитина буде краще підготовлена до навчання у закладі освіти, не варто. Надалі педагогічному працівнику доведеться вирівнювати знання дітей — у деяких їх буде на порядок більше, а в інших — менше. Треба дати дітям можливість відпочити, підготуватися до школи й не влаштовувати змагання”.

Чтайте також:  Патріотичне виховання, вивчення англійської та безпека: МОН надало рекомендації щодо освітнього процесу в дитсадках

Новий формат предметів
Міністерство освіти підготувало нову навчальну програму шкільного предмета “Захист України”. З вересня 2024 року для учнів 10-11 класів викладатимуть дисципліну раз на місяць у форматі тренінгів упродовж цілого дня.

“Цьогоріч викладання цього предмета здійснюватиметься у спеціально облаштованих осередках за новою модульною програмою. Це стосується усіх без винятку здобувачів освіти, незалежно від статі. Також буде підвищення кваліфікації для педагогів, які викладатимуть цей предмет. Це нововведення, на яке передбачена субвенція для облаштування осередків”, — зазначив Петро Коржевський.

Кабінет міністрів виділив 1,65 млрд гривень на закупівлю сучасного обладнання для оновленого шкільного курсу. Один осередок буде розрахований на 5–10 шкіл чи на громаду.

Для осередків через Prozorro Market закуплять сучасну техніку, зокрема:

інтерактивні лазерні стрілецькі тренажери;
симуляції управління БПЛА, які налічують дрон, інтерактивні окуляри, пульт та інше обладнання;
навчальні тири й макети;
аптечки й тренажери для серцевої реанімації, тренажер дефібрилятора, турнікети;
У старій програмі існували два так званих навчальних плани – “Захист вітчизни” для хлопців та “Медицина” для дівчат. Нова програма буде спільною для всіх.

Безпека у навчальних закладах
За даними Петра Коржевського, з майже 650 закладів освіти Рівненщини 47 — не мають укриттів:

Чтайте також:  Українські школярі вчитимуться по-новому: коли розпочнеться навчальний рік

“Зараз ми ведемо ще роботи з будівництва, капітального ремонту, реконструкції у семи закладах загальної середньої освіти”.

Триває будівництво укриттів:

в Клесівському ліцеї;
в Цепцевицькому ліцеї Сарненської громади за гроші фонду ліквідації наслідків збройної агресії;
в Ясногірському ліцеї Вирівської громади;
в Кидрівському ліцеї Каноницької громади;
капітальний ремонт протирадіаційного укриття у Городецькому ліцеї Сарненської громади;
ремонт в опорному закладі — Люхчанський ліцей Сарненської громади;
реконструкція будівлі Вараського ліцею № 3 з облаштуванням захисної споруди цивільного захисту.
У 2023 році в області побудували 11 сховищ в ліцеях та гімназіях.

“Там, де не забезпечені безпекові умови, про навчання офлайн не може бути й мови. У зв’язку з відсутністю укриттів деякі заклади перейшли на змішане навчання. Якщо в самому закладі сховища немає, укладається договір про використання укриттів, які належать іншим суб’єктам. У нас є 89 закладів, які знаходяться за 40 км від кордону. Не в кожному є укриття, і це небезпека. Це також ті заклади, які знаходяться в нашій зоні постійної уваги. Там можна організовувати офлайнове навчання за умови, що є повноцінне укриття, яке забезпечує повну безпеку дітям для навчання”, — зазначив директор департаменту освіти.

Джерело.


Повернутись вверх