facebook

“Ми живі люди!” Заслужений вчитель України назвав електронні журнали серйозним викликом для педагогів у 2024-2025 навчальному році

“Ми живі люди!” Заслужений вчитель України назвав електронні журнали серйозним викликом для педагогів у 2024-2025 навчальному році

Попри те, що електронний журнал – прогресивний інструмент, який вирішує багато проблем у житті вчителів, все ж таки він може стати викликом для педагогів у 2024-2025 навчальному році через певні ситуації. Зокрема, на ведення документації впливає наявність електроенергії, швидкість інтернету, вимоги адміністрації, ведення записів у власному блокноті, аби у разі втрати інформації з серверу її відновити.

Заслужений вчитель України Василь Дяків в інтервʼю Оsvita.ua зазначає, що ці фактори вкупі можуть викликати стрес у працівників освіти. Він підкреслює, що педагоги живі люди і їм потрібно знаходити можливості відволікатися від проблем.

За словами Дяківа, повномашстабна війна Росії проти України також виснажує вчителів. І якщо у 2022-2024 роках ведення електронних журналів призводило до отримання досвіду, то у 2025-му їхні зусилля можуть стати не актуальними через зміну обставин.

“Зараз широкомасштабна війна на виснаження. Той суперовий досвід ведення електронних журналів, який був у 2022–2024 роках, з докладанням педагогами надзусиль може бути не актуальним цього року через обставини, що постійно змінюються. Так, нам, педагогам, потрібно оптимістично ставитися до проблем, знаходити способи, які б відволікали від них. Ми живі люди”, – каже освітянин.

Чтайте також:  Патріотичне виховання, вивчення англійської та безпека: МОН надало рекомендації щодо освітнього процесу в дитсадках

Він додає, що значна кількість вчителів можуть пристосовуватися до різних умов і будуть виконувати свої обовʼязки навіть попри шкоду здоровʼю, адже це необхідність. Тож педагоги шукатимуть можливості працювати у закладах освіти як “Пунктах незламності” з цілодобовим перебуванням, адже там буде потрібне для їхньої роботи. Проте, за словами Дяківа, здоровʼя вичерпний ресурс, який не завжди можна поновити.

“Перед очима стоїть мем, який довго був у соцмережах. У ньому зображено багатоповерховий будинок, у якому вночі світиться одне вікно. Це квартира, де вчитель заповнює електронний журнал”, – пише педагог.

Заслужений вчитель зауважує, що такий сценарій найбільш песимістичний й не хочеться вірити, що саме таким він і буде. Але на всіх рівнях потрібно готуватися до тих умов, які можуть виникнути у такому випадку.

“Військові завжди при підготовці до воєнних операцій розглядають найпесимістичніший сценарій, щоб знати, як діяти під час його перебігу”, – додає Дяків.

Він пояснює, що війна на виснаження вимагає від держави пошуку балансу між вимогами та можливостями реалізувати їх на місцях. При цьому потрібно враховувати динаміку фізичного та психічного здоровʼя тих, хто виконуватиме ці вимоги.

Джерело.


Повернутись вверх