facebook

То Україні не потрібні педагоги? – коментар до проєкту нового переліку спеціальностей для здобувачів вищої освіти

То Україні не потрібні педагоги? – коментар до проєкту нового переліку спеціальностей для здобувачів вищої освіти

Джерело: Позашкільна освіта 

‼️Це питання цілком закономірно виникло, коли знайомишся з проектом постанови «Про внесення змін до Переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти», яке Міністерство освіти і науки України (далі МОН) направило на погодження https://www.drs.gov.ua/wp-content/uploads/2024/05/715-3.pdf

‼️Дискусії навколо цього проекту тривають вже майже рік.

Але МОН, то спеціальність авіаційна та ракетнокосмічна техніка прибирає (https://prm.ua/ukraina-bez-kosmosu-aviatsii-ta-flotu…), то правоохоронну діяльність перейменує в охорону правопорядку.

‼️Педагоги також не залишилися поза увагою МОН

Їх, невідомо з якого переляку, автори проекту також вирішили «прибрати»

‼️Хоча всі усвідомлюємо, що в умовах війни, а особливо у повоєнний час саме на освіті ключова роль у  освіченості нації, підготовці підростаючого покоління

 

‼️Тепер по порядку. Розглянемо більш детально цей проєкт постанови, який МОН всіляко намагається «пропихнути»

➡️1. Проєктом передбачається внести зміни до чинного Переліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.04.2015 р. № 266 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 07.07.2021 р. № 762)

Але, якщо порівняти ці 2 документи, то можна побачити:

– Це не внесення змін, а повністю новий документ

Чтайте також:  Батьки і вчителі мають бути на одній хвилі. Педагогиня пояснила важливість комунікації в школах: тоді це дасть результат

– Змінюються коди і назви галузей та спеціальностей, що відповідно втрачають чинність усі освітні програми закладів вищої і фахової передвищої освіти, що унеможливлює взагалі підготовку фахівців в Україні

– Добавляються рівні вищої освіти, які відсутні у МСКО, що відповідно звужує підготовку здобувачів вищої освіти за певним рівнем

– Добавляються у назви спеціальностей літери, що відсутні у МСКО

➡️2. Щодо приведення проєкту Переліку до Міжнародної стандартної класифікації освіти (далі МСКО), на яке акцентують увагу розробники.

МОН вже 4 рази вносило зміни – 2016 р., 2017 р., 2021 р., 2022 р., у тому числі приводячи у відповідність до МСКО

Більше того, якщо порівняти даний проект із самим МСКО у ньому більше невідповідності, ніж у чинному документів.

Ні в частині структури, ні в частині змісту. То, про яке приведення йде мова?

➡️3. Щодо підготовки педагогів. У чинному переліку це галузь знань 01 Освіта/Педагогіка, спеціальність 011 Освітні, педагогічні науки.

У проєкті – це галузь знань за шифром «А Освіта», спеціальність «А1 Освітні науки».

Саме за цією спеціальністю 011 Освітні, педагогічні науки за освітніми програмами, у тому числі з позашкільної освіти здійснюється підготовка педагогів.

Що робить МОН, яке згідно свого Положення має всіляко підтримувати підготовку педагогів – прибирає їх.

Чтайте також:  До школи на 10 ранку: які зміни планують внести до навчального процесу взимку... Та які зміни ще чекають

Це при тому, що зокрема, в системі позашкільної освіти катастрофічна ситуація з кадровим забезпеченням закладів позашкільної освіти.

➡️4. Міжнародна асоціація позашкільної освіти – МАПО звернулася з офіційним листом щодо включення підготовки педагогів на першому (бакалаврському) рівні за спеціальністю А1 Освітні науки.

Отримали відповідь і, як то кажуть, «дурь кожного видна» https://www.drs.gov.ua/wp-content/uploads/2024/05/715-3.pdf 

 

По перше, МОН у листі розписує стандарт вищої освіти … другого (магістерського) рівня за спеціальністю «Освітні, педагогічні науки»

Але ж мова йшла про перший (бакалаврський) рівень.

Яке відношення стандарт другого «магістерського» рівня має до першого «бакалаврського» рівня?

Представники МОН, які надавали відповідь, чи то не розбираються, чи вирішили «клеїти дурня»?

По друге, знову про МСКО. У листі навіть назва МСКО не вірна: не Міжнародна система класифікації освіти, а Міжнародна стандартна класифікація освіти (МСКО) (https://uis.unesco.org/…/international-standard…)

При цьому, як вказано у МСКО – це «концептуальний документ, призначений для класифікації та представлення порівнянних на міжнародному рівні статистичних даних» (https://uis.unesco.org/…/international-standard…).

По третє, твердження МОН у листі: «спеціальність «Освітні, педагогічні науки» галузі знань «Освіта/Педагогіка» (в новому проєкті галузь знань «А Освіта», спеціальність «А1 Освітні науки») розглядалася і розглядається Міністерством як спеціальність, освітні програми якої реалізуються виключно на магістерському рівні, є зорієнтованими на дослідницьку діяльність у сфері освіти або задоволення специфічних запитів освітнього ринку праці», свідчить про відсутність компетентностей і «радянщину» представників Міністерства освіти і науки України, які готували і підписували лист МОН.

Чтайте також:  Коли в українських школах розпочнеться навчальний рік: відповідь голови МОН

Вороги аплодують про знищення підготовки педагогів.

‼️Підводячи підсумки, риторичне питання: «То Україні не потрібні педагоги?»

Джерело.


Повернутись вверх