facebook

Чи мають право педагогічні працівники на соціальну відпустку?

Чи мають право педагогічні працівники на соціальну відпустку?

Згідно статті 4 Закону України “Про відпустки” установлюються такі види відпусток:
✅щорічні відпустки (основна та додаткові);
✅додаткові відпустки у зв’язку з навчанням;
✅творча відпустка;
✅відпустка для підготовки та участі в змаганнях;
✅соціальні відпустки;
✅відпустки без збереження заробітної плати.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про відпустки» загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток ‼️не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, – 69 календарних днів.

Отже, керуючись вищевикладеним:

1. Загальна тривалість щорічних основної та додаткових відпусток не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, – 69 календарних днів. Тобто, щорічна основна відпустка + додаткові відпустки (додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці; додаткова відпустка за особливий характер праці; інші додаткові відпустки, передбачені законодавством) не можуть перевищувати вищезазначену кількість календарних днів.

2. Додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи належить до соціальних відпусток. Додаткова відпустка на дітей надається понад щорічні основну і додаткові відпустки (передбачені статтями 6, 7 і 8 Закону «Про відпустки»), а також понад щорічні відпустки (встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами).

Чтайте також:  Облік дітей дошкільного та шкільного віку: як зміниться Порядок у 2024 році

Тобто, окремо надається щорічна відпустка 56 календарних днів, окремо соціальна – 10 календарних днів.
З повагою – юрист Лілія Орел

Джерело.


Повернутись вверх