facebook

Що зміниться в Типовій освітній програмі для 5-9 класів НУШ

Що зміниться в Типовій освітній програмі для 5-9 класів НУШ

Коментарі та ідеї педагогів під час обговорення – це цеглинка у фундамент нової системи освіти.

Беріть участь у громадському обговоренні змін до Типової освітньої програми для 5-9 класів НУШ.

Наша команда напрацювала низку пропозицій, як цю освітню програму поліпшити, враховуючи, у яких умовах нині навчаються діти. Чимало з них переживають стрес, а багато хто має освітні втрати й розриви через переїзди чи навчання в укриттях.

Що ми пропонуємо змінити?

  • Гнучкість навчальних планів.

Раніше школи рідко користувалися можливістю варіювати кількість годин між різними освітніми галузями. Тепер ми пропонуємо систему, де є мінімальна кількість годин для кожної галузі та резерв годин, який заклад освіти використовує на власний розсуд для підсилення певних освітніх галузей. Наприклад, у 5 класі цей резерв становить 7 годин. Це дає вам інструмент «тонкого налаштування» під потреби учнів.

  • Інтеграція предметів.

Уніфікувати назви інтегрованих курсів та визначити години на міжгалузеві курси. Інтеграція допомагає дітям бачити зв’язки й мислити ширше.

  • Подолання освітніх втрат.

Нова структура дає змогу виділити додаткові години на ті предмети, де діти відстають.

У когось це може бути математика, у когось – мова. Ви зможете підтримати кожного учня там, де він потребує цього найбільше.

  • Зменшення навантаження.

Стрес і перевтома – це реальність наших дітей. Гнучкий розподіл годин допоможе збалансувати навантаження, дати дітям час на відпочинок і рефлексію.

  • Громадянська освіта.

Ми збільшили години на громадянську та історичну освіту. У 9 класі це вже 3,5 години замість 2. Бо зараз, як ніколи, важливо розуміти своє коріння, свою роль у суспільстві. Це формує стійкість нації.

Також у проєкті враховано потреби нацменшин, є рекомендації для їхніх класів, додали в перелік програми з кримськотатарської мови.

А ще – оновили підходи до оцінювання, тож тепер вони ліпше відповідають вимогам чинного Державного стандарту базової середньої освіти, за яким наступного навчального року розпочинають навчання учні 7 класів.

Які наступні кроки?

Вивчіть проєкт змін.

Обговоріть з колегами, батьками, старшокласниками та надішліть ваші пропозиції на адресу [email protected].

Ваш досвід безцінний. Ви щодня працюєте з дітьми, знаєте їхні історії. Тому кожен ваш коментар, кожна ідея – це цеглинка у фундамент нової системи освіти.

Автор: Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України.

Джерело.


Повернутись вверх