facebook

“Працюємо над двома великими блоками”: міністр освіти розповів, чи зміниться кількість предметів у школах

“Працюємо над двома великими блоками”: міністр освіти розповів, чи зміниться кількість предметів у школах

Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий повідомив, що нині відомство працює над двома великими блоками предметів, які складатимуться з гуманітарних дисциплін та STEM (природничі науки та математика). Він сподівається, що вже влітку можна буде презентувати спрощені програми.

Про це посадовець розповів в інтервʼю Нromadske. Він зауважив, що спрощення не передбачає погіршення якості освіти. Проте діти повинні самі обирати теми, в які вони хочуть заглиблюватися. Нова програма також допоможе розвантажити школярів.

“Коли ми в українській літературі даємо на рік, умовно, 42 автори, то розуміємо, що діти не заглибляться у твір, якісно його не рефлексуватимуть, не матимуть часу на осмислення вчинків героїв та проживання ситуацій. А це те, заради чого ми привчаємо дітей до читання”, – каже Лісовий.

“Сьогодні штучний інтелект допомагає швидко написати будь-яке есе. Для чого ж заштовхувати дітей у ситуацію, де вони свідомо вимушені якось фальсифікувати? Нам важливо, щоб діти аналізували, щоб у них розвивалося креативне мислення, фантазія. Якщо ми будемо перевантажувати дитину, то не добʼємося цього результату”, – додає він.

Посадовець пояснює, що таке рішення важливе і для учнів, які перебувають на прифронтових, тимчасово окупованих територіях та за кордоном. Адже, нині діти вивчають забагато другорядної інформації та не мають достатньо часу на її засвоєння.

Чтайте також:  «Орлиці не сповідаються перед гієнами»: мудрі цитати Ірини Фаріон про мову, владу і життя

Лісовий також розповів, що нині переглядається предмет “Захист України” і його програма вже повністю переписана. Зокрема, змінений рекомендований перелік обладнання для класів та розроблена методика організації освітнього простору і процесу навчання.

“У цій дисципліні 6 модулів – серед них і домедична допомога, де є елементи тактичної медицини. Також там буде різноманітна інженерія, що передбачає, зокрема, навички управління безпілотними апаратами, радіозв’язок і різноманітні технології, пов’язані з військовим контекстом. А ще передбачили топографію і тактику: базові знання та навички”, – сказав очільник МОН.

Освітнє відомство планує, аби вже з 1 вересня цю дисципліну викладали по-новому.

Посадовець зазначає, що новий розділ зʼявиться також і у курсі “Основи здоровʼя”. Зокрема школярі вивчатимуть сексуальну освіту. За його словами, патріотично-виховна робота має бути інтегрована в існуючі курси та в освітній процес загалом. Натомість виноситися мають лише ті складові, які потребують спеціальних навичок.

Джерело.


Повернутись вверх