facebook

“Завдання важкі, але їхній рівень – однаковий для всіх”: Лісовий назвав виклики НМТ-2024 та розповів про повернення ЗНО

“Завдання важкі, але їхній рівень – однаковий для всіх”: Лісовий назвав виклики НМТ-2024 та розповів про повернення ЗНО

Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий зауважив, що одним із головних викликів на Національному мультипредметному тесті у 2024 році можуть стати повітряні тривоги. За його словами, для декого з дітей це може викликати складнощі. Зокрема, є школярі, які можуть почати хвилюватися та втомлюватися, перебуваючи в укритті.

Крім того очільник освітнього відомства поділився, що торік він зіткнувся з іспитом як батько. Лісовий сказав, що встигнув відчути на собі деякі нюанси. Зокрема, він зауважив на складності завдань, проте підкреслив, що їхній рівень однаковий для всіх. Про це посадовець розповів в інтервʼю Нromadske.
“Ми враховуємо досвід минулого року, щоб тести були адекватні. Особливо з огляду на те, що цьогоріч маємо в НМТ чотири предмети. Торік я зіткнувся з НМТ у двох статусах одночасно: як міністр і як батько. Мій молодший син складав тест – був вступником, тож і я на собі відчув деякі нюанси. Справді, завдання були важкі. Але їхній рівень – однаковий для всіх”, – поділився керівник МОН.

Він додав, що вплинути на повітряні тривоги не можна, проте необхідно зробити все можливе, аби у центрах тестування були дотримані всі безпекові правила.

“На жаль, повітряні тривоги під час тестування призводять до того, що діти спускаються в укриття — комусь це допомагає, а хтось, навпаки, вигорає, більше втомлюється, хвилюється. Але це ті умови, у яких ми живемо”, – додає Лісовий.

Він також сказав, що серед інших викликів можуть стати ймовірні хакерські атаки ворога, для того аби зірвати процес тестування. А також публікація відповідей на питання НМТ. Проте посадовець запевнив, що служби готові до будь-яких випадків і протидіятимуть їм усіма можливими засобами.

Міністр освіти також повідомив, що Зовнішнє незалежне оцінювання у майбутньому може повернутися у гібридному форматі. Проте НМТ має переваги, зокрема і у тому, що проводиться у компʼютерному форматі, що передбачає його складання за кордоном. Натомість ЗНО включало в себе завдання з відкритими відповідями, а такий варіант, за словами Лісового, якісний і добротний.

Джерело.


Повернутись вверх