facebook

Чому діти, які перебувають за кордоном, повинні ходити у місцеві школи: у МОН повідомили про ризики

Чому діти, які перебувають за кордоном, повинні ходити у місцеві школи: у МОН повідомили про ризики

Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий розповів, що діти, які перебувають за кордоном, повинні ходити до місцевих шкіл. За його словами, якщо школярі не інтегруватимуться в офлайн-середовище, то це призведе до маргіналізації учнів.

Про це посадовець розповів в інтервʼю Нromadske. Він зауважив, для держави також важливо, аби діти зберігали свою ідентичність, тож саме для цього Міністерство освіти та науки запровадило українознавчий компонент у школах.

“Ми розуміємо, що наші діти за кордоном можуть бути асимільовані в місцеві спільноти, хоча самі держави часто й декларують, що вони нібито в цьому не зацікавлені. Насправді ми розуміємо, що так чи інакше діти пристосовуються. Водночас існує небезпека, що діти будуть там маргіналізовані, якщо не інтегруватимуться в нормальне офлайн-навчання. Тому вони повинні ходити в місцеві школи. Але для нас також важливо, щоб ці діти залишилися українцями, зберегли ідентичність”, – сказав Лісовий.

Він додає, що через те, що українські діти не отримують якісну освіту, то виникає ризик для їхньої успішної самореалізації. Водночас молодь, яка вимушено перебуває за кордоном, дуже потрібна державі.

Чтайте також:  Кабмін затвердив дати початку і закінчення навчального року 2024-2025

За словами Лісового, з деякими країнами вже проведені переговори, аби українські діти залучалися до вивчення українознавчого компоненту. Нині МОН працює над тим, аби це було закріплено у міждержавних документах.

Міністр освіти пояснює, що вивчати українознавчий компонент можна у кілька способів:

онлайн – до 6 годин на тиждень діти вчать українську мову, літературу, історію України та географію;
факультативні заняття з українськими вчителями, де у школах є великі спільноти українських дітей;
навчання в освітніх осередках, якщо вони є. За кордоном багато як громадських організацій, так і батьківських спільнот організували свої невеличкі суботньо-недільні школи.

Посадовець зауважує, що існують також проблеми з інтеграцією дітей у суспільство та включенням їх в освітній процес. За його словами, підліткам це дається важче, тож їм складніше навчатися в іноземних школах. Саме тому МОН планує зробити скорочену версію блоку STEM, що допоможе підтримати українських дітей за кордоном.

Джерело.


Повернутись вверх