facebook

Вчителям доводиться постійно вдосконалювати свої вміння та розширювати знання: як підтримується престижність професії педагога у Фінляндії

Вчителям доводиться постійно вдосконалювати свої вміння та розширювати знання: як підтримується престижність професії педагога у Фінляндії

Вчителям у Фінляндії доводиться постійно вдосконалювати свої вміння та розширювати знання, отримуючи додаткову освіту. Це відбувається через те, що конкуренція на місце педагога у звичайних школах досягає значних розмірів. Крім того, працівники освіти мають розумітися в останніх досягненнях дисципліни, яку вони викладають, та ознайомлені з результатами досліджень, присвячених методам викладання та механізмам навчання тощо.

Про це повідомив український вчитель інформатики Григорій Громко у Facebook. Він зауважив, що у Фінляндії висока якість педагогічних кадрів підтримується багатьма чинниками, а ця професія досить престижна у цій країні.

Освітянин пояснює, що на результати навчання школярів найбільше впливають фахові навички та якість роботи вчителів. Натомість, у країні немає національної системи оцінки кваліфікації педагога та відсутня атестація. Крім того, педагогічні працівники не складають звітів та можуть самостійно обирати підручники, створювати тести та методику викладання.

“Найбільший вплив на результати навчання учнів мають фахові навички та якість роботи вчителів. У Фінляндії немає національної системи оцінки кваліфікації вчителя, атестація вчителів відсутня. Вони звільнені від складання будь-яких звітів, інститут шкільних інспекторів скасовано ще у 90-х роках. Вчителі на основі державних стандартів самостійно підбирають підручники, складають тести та методику викладання”, – пише Громко.

Чтайте також:  В одному з міст України зарплату освітянам підвищать на 15%

Він додає, що у Фінляндії професія вчителя за популярністю поступається лише лікарям та пожежникам. Водночас конкурс на цю спеціальність в університетах складає близько 10-15 осіб на місце. При цьому педагогами стають не всі, адже до закладів освіти відбираються найкращі (за статистикою, це приблизно 10-12%). Для того аби працювати у школі потрібно мати ступінь магістра, а у дитячому садку – бакалавра.

Кожен університет самостійно укладає правила прийому та зміст вступних іспитів, які проходять у дві стадії. Перша включає тести на знання та вміння, а друга складається зі співбесіди, на якій оцінюють досвід, особисті якості, комунікативні навички тощо.

Вчителі також навчаються аналізувати свою роботу, слідкувати за сучасними дослідженнями у галузі педагогіки та вмінь впроваджувати їх у своїй діяльності. За словами Громко, велике значення у фінській освіті надається практиці. Зокрема, вчителі початкових класів мають присвячувати цьому близько 15% обовʼязкового навчального часу, а у предметників – близько третини програми.

Водночас, суворі державні вимоги гарантують, що якість педагогічної освіти залишається високою.

“При вступі на роботу молодого вчителя чекає піврічний випробувальний термін, після якогого він працює на погодинній оплаті або на заміні уроків. Бувають випадки, коли на постійну роботу вчитель працевлаштовується років за десять – до цього він працює “сумісником”, наприкінці навчального року звільняється, влітку не працює і не отримує зарплати”, – зауважує Громко.

Чтайте також:  Як і за що вчителі зможуть отримати премії: деталі

Педагог ділиться, що у Фінляндії вчителі отримують від 2400 до 3700 євро у місяць. При цьому, вони проводять у школі лише 4 години на день, не враховуючи час, який приділяється професійному вдосконаленню. Зарплата складається з постійної частини, яка визначається посадою та персональної частини, яка залежить від досвіду, професійних якостей тощо.

Громко зазначає, що навчання вчителя у Фінляндії заохочується та мотивується, а трудовий договір передбачає регулярне проходження курсів підвищення кваліфікації. Зокрема, педагоги за рік мають набрати 8 годин курсів на власний вибір, які оплачує держава.

Джерело.


Повернутись вверх