facebook

За які види відпусток виплачується грошова компенсація у разі звільнення?

За які види відпусток виплачується грошова компенсація у разі звільнення?

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про відпустки» у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні ЩОРІЧНОЇ відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, ЯКІ МАЮТЬ ДІТЕЙ або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Лист № 4707-05/23798-09 від 24.05.2023 надає розʼяснення.

Відповідно до частини третьої статті 2 Закону “Про відпустки” (далі — Закон) право на відпустки забезпечується гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги).

Частиною п’ятою статті 11 Закону заборонено ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд.

Враховуючи викладене, щорічна відпустка має надаватися вчасно згідно із затвердженим графіком відпусток. Разом з тим у випадку, якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічну відпустку в минулому році або за кілька попередніх років, він має право використати її, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпусток (стаття 24 Закону).

Чинним законодавством не передбачено терміну давності, після якого втрачається право на щорічну відпустку.

Чтайте також:  Який порядок виплати матеріальної допомоги на оздоровлення педагогічним працівникам?

Порядок надання відпустки за минулі роки такий самий, як і поточних відпусток.

Отже, керуючись вищевикладеним:

1. Компенсація при звільненні працівника виплачується за невикористану щорічну відпустку, а також за відпустки працівникам, які мають дітей, або повнолітню дитину – особу з інвалідністю.

2. Компенсація виплачується за ВСІ минулі роки.

Джерело:Лілія Орел

Джерело.


Повернутись вверх