facebook

“Спочатку дітей вчать за планшетами, а потім дивуються, що вони не можуть переказати кілька абзаців”: психолог пояснив шкоду ґаджетів…

“Спочатку дітей вчать за планшетами, а потім дивуються, що вони не можуть переказати кілька абзаців”: клінічний психолог пояснив шкоду ґаджетів

Український клінічний психолог Пилип Духлій пояснив, що писати від руки надзвичайно важлива навичка для розвитку мозку, особливо у молодшій школі. Крім того, це впливає на здатність читати та розуміти написане, розвиває фантазію, абстрактне та образне мислення, тощо. Натомість, коли дітей з початком школи вчать за планшетами, це призводить до того, що вони не можуть згодом переказати своїми словами текст.

У дописі у Facebook фахівець запевняє, що навчання школярів – це першочергово всебічний розвиток мозку, когнітивних здібностей та емоційної сфери, а не просто пошук правильних відповідей на питання. Він зазначає, що коли учні фотографують рівняння з підручника або дошки, а потім за допомогою штучного інтелекту дають правильну відповідь, то в них гальмується розвиток.

“Навичка писати рукою – надзвичайно важлива для розвитку мозку дітей, особливо в молодшій школі, меншою мірою – в середній. Письмо рукою дуже сильно впливає на здатність читати і розуміти написане. А читання, в свою чергу впливає на розвиток фантазії, абстрактного та образного мислення, короткочасної памʼяті, здатності оперувати смислами та конструктами і багато іншого. Спочатку дітей вчать за компʼютерами і планшетами, а потім дивуються, що вони не здатні переказати своїми словами кілька абзаців”, – зазначив Духлій.

Чтайте також:  "Працюю 31 годину на тиждень": молода вчителька розсекретила свою зарплату

Експерт з психології пояснює, що ґаджети дають швидкий дофамін, в той час, як вчителі та будь-яка діяльність, потребує докладання зусиль. Тож педагогам важко конкурувати з цифровими технологіями. Він запевняє, що у дітей недостатньо розвинута вольова сфера, аби вони могли під час уроку контролювати себе та свої імпульси.

Духлій зауважує, що правила та обмеження – важлива складова розвитку дитини, з якою багато з них мають проблеми. Наприклад, школярі не вміють зустрічатися з кордонами інших, правилами авторитетів, власними невдачами тощо. Через це, за словами фахівця, у дорослому житті вони не зможуть витримувати напруження та докладати зусиль. А це, в свою чергу, призведе до відсутності досягнень власних цілей, реалізації та повноцінних стосунків.

Водночас він підкреслює, що занадто зарегульоване життя дитини може сформувати спротив будь-якій діяльності. Саме тому, за його словами, важливо дотримуватися балансу між фрустрацією та підтримкою. Проте, не можна дозволяти школяру зневажати кордони інших або правила систем, частиною яких вони є.

Якщо ж у дітей відсутні правила, вони їх необовʼязково виконують, не мають чітких кордонів, то це може призвести до надмірної тривоги та внутрішньому напруженню. Таким чином, якщо у дитини в школі є ґаджет, то вона частіше обиратиме його, аби отримати порцію дофаміну та справитися з тривожним станом. А це, за словами Духлія, буде призводити до залежності від смартфонів.

Чтайте також:  "Школа – це не прохідний двір". Ігор Лікарчук – про винних у провалі НУШ, заборону ґаджетів і штрафи для учнів за погану поведінку

Експерт з психології підкреслив, що школярам потрібно надавати більше підтримки від дорослих навколо, зокрема і від вчителів. Проте, в дітях потрібно виховувати таку важливу навичку, як здатність справлятися з власним напруженням, а не формувати у них позицію жертви.

Джерело.


Повернутись вверх