facebook

Позапланові перевірки шкіл і садочків в Україні: голова ДСЯО натякнув, кому готуватись і що їх чекає

Позапланові перевірки шкіл і садочків в Україні: голова ДСЯО натякнув, кому готуватись і що їх чекає

Голова Державної служби якості освіти (ДСЯО) Руслан Гурак пояснив, що позапланові перевірки у закладах освіти можуть проводитись у випадках, коли існує загроза значного негативного впливу на права, законні інтереси, життя і здоров’я учасників освітнього процесу. Провести такий контроль фахівці служби можуть після звернення освітнього омбудсмена або батьків, педагогів, адміністрації або ж у разі повторного аудиту, щоб переконатися в усуненні порушень.

Про це посадовець розповів в інтервʼю Новій українській школі. Він зауважив, що перевірка може виникати лише з тих питань, які будуть викладені у зверненні до ДСЯО. Наприклад, якщо є скарги на відсутність укриття у садочку або школі, то Служба візьме на контроль лише це, а не перевірятиме якість навчання, або якісь інші процеси.

Перевірки можуть проводитись у дитячих садках, школах, позашкільних закладах, училищах, коледжах та закладах вищої освіти.

“Предметом позапланової перевірки є “лише ті питання, потреба у вивченні яких стала підставою для її проведення”. Тобто Служба може перевіряти лише ті факти, які були викладені у зверненні. Наприклад, якщо скаржаться на відсутність безпечного освітнього середовища, зокрема, укриття / бомбосховища в садочку чи школі, то фахівці мають право перевіряти лише це, а не, скажімо, якість навчання, управлінські процеси тощо”, – підкреслює Гурак.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

Він пояснює, що ДСЯО не приходить перевіряти школи чи інші заклади освіти безпідставно. Зокрема, при здійсненні контролю обовʼязково формується наказ про його проведення, де прописуються підстави та що саме буде перевірятися. Водночас, Служба має завдання не тільки виявити та зафіксувати порушення, але й надати можливість їх усунути та запобігти їхній появі. Тому в розпорядженні, яке складається на підставі акта перевірки, зазначається термін їх виправлення.

Для того, аби провести перевірку, ДСЯО або її територіальний орган має створити комісію з не менш ніж трьох осіб. До процесу можуть долучатися треті особи – адвокати, аудитори тощо. Контроль може проводитись без попереднього письмового повідомлення, але за присутності й дозволу керівника закладу освіти.

Перед проведенням перевірки в закладі освіти має відбутися нарада, на якій присутні голова та члени комісії, представник засновника та керівник цього закладу. Також до неї можуть долучитися інші працівники або батьки. Всі учасники ознайомлюються з підставою, предметом та порядком контролю.

Процес перевірки може бути зафіксований засобами аудіо-, фото- та відеофіксації. Результати вносять в акт перевірки в трьох примірниках.

Найчастіше, за словами Гурака, до ДСЯО звертаються батьки з питаннями створення безпечного освітнього середовища, дотримання вимог охорони дитинства, охорони праці та техніки безпеки.

Чтайте також:  Предметів стане менше, репетиторів – теж. Стало відомо нові подробиці реформи старшої школи в Україні

Він також зауважив, що разом із зверненням до ДСЯО необхідно додавати відповідні документи, які підтверджують порушення. Проте, якщо їх немає, Служба збиратиме їх самостійно.

Гурак додав, що на сайті ДСЯО учасники освітнього процесу можуть ознайомитися із положеннями, яких потрібно дотримуватися аби не порушувати законодавство, права дітей, педагогів тощо.

Джерело.


Повернутись вверх