facebook

Покарання за шкільні прогули в Європі до 1 258 400 грн. Досвід 10-ти країн

Покарання за шкільні прогули в Європі до 1 258 400 грн. Досвід 10-ти країн

Інформує Всеосвіта.

У нашій європейській країні війна, тому питання покарання за шкільні прогули наразі не актуальне. Але завжди цікаво, як цю проблему вирішують сусідні країни. Видання euronews опублікувало підбірку штрафів за шкільні прогули в різних державах Європи. Ми також дізналися, як карають за прогули в Україні.

Велика Британія
Шкільне навчання є обов’язковим у віці від 5 до 18 років.

У Британії планують збільшити штрафи за прогули у школі, оскільки батьки хочуть заощадити на відпочинку. Туристична агенція Flight Center UK виявила, що 67% батьків готові забрати своїх дітей посеред навчального процесу, щоб отримати вигідні ціни для відпочинку. У лютому британська газета The Independent повідомила, що сім’я з чотирьох осіб, яка летить з Лондона до Женеви, заплатить у понад 16 разів більше, якщо подорожуватиме на тиждень раніше до початку сезону.

Зараз у Великій Британії батьків  можуть оштрафувати на суму від 60 фунтів стерлінгів (приблизно 3 000 грн або 68 євро) до 2500 фунтів стерлінгів (2846 євро) за те, що вони забрали дітей зі школи. Проте, 36% опитаних батьків сказали, що вони б розглянули можливість врахувати це в остаточній вартості відпустки, якби в цілому це вийшло дешевше.

З серпня 2024 року у зв’язку зі зловживаннями на відпочинку, мінімальний штраф за прогул у школі зросте до 80 фунтів (приблизно 3 900 грн або 93 євро).

Австрія
Шкільне навчання є обов’язковим у віці від 6 до 15 років.

Чтайте також:  Бакалавром можна буде стати за 3 роки, а університети отримають ширшу автономію: які зміни чекають вищу освіту після рішення Верховної Ради

За несанкціоновану відсутність більше ніж три дні поспіль, батьки можуть зіткнутися зі штрафом від 110 до 400 євро (приблизно 4 600—16 700 грн) або позбавленням волі на строк до двох тижнів. Понад три пропуски без поважних причин може бути кваліфіковано як адміністративне правопорушення.

Пропуски у школі можуть бути заявлена ​​в Міністерстві освіти з відповідним обґрунтуванням. Якщо підтверджена причина не буде вказана і батьки не дадуть відповіді на запит, їхніх дітей можуть виключити зі школи, а батькам доведеться кожні два тижні відвідувати Служби соціального захисту молоді Австрії.

Франція
Школа є обов’язковою для дітей віком від 3 до 16 років.

Згідно з інформацією на сайті французького уряду відсутність у школі може бути дозволена з різних причин, у тому числі «дитина слідує за своїми законними представниками (подорож поза шкільними канікулами)».

Батьки, які не можуть пояснити відсутність дитини або збрешуть про справжні причини, ризикують отримати штраф у розмірі 135 євро (приблизно 5 600 грн). Якщо пропуски заважають навчанню вашої дитини, вам може загрожувати два роки ув’язнення та штраф у розмірі до 30 000 євро (приблизно 1 258 400 грн).

Примітка: на практиці це рідко виконується, оскільки це вимагає, щоб органи «Education Nationale» передали справу до суду.

Німеччина
Навчання в школі є обов’язковим від 6 до 16 років.

Батьків можуть оштрафувати за те, що вони забирають дітей зі школи без дозволу директора школи. Повторні злочинці можуть навіть бути притягнуті до відповідальності.

Штрафи залежать від штату й варіюються від 35 (приблизно 1 400 грн) євро на день у Бремені до можливої ​​суми 2500 (приблизно 104 000 грн) євро в Берліні.

Чтайте також:  "Це пережиток совка". Лікарчук на прикладі старшокласника з бородою пояснив, чому не треба повертати шкільну форму

Відомо, що німецька поліція активно перевіряє аеропорти на наявність сімей, які брали участь у несанкціонованих шкільних канікулах, спілкуючись зі школами, щоб оцінити, чи було виправлено відсутність.

Батьки можуть подати заяву з проханням відпустити їх дитину зі школи, і рішення буде напряму залежить від директора школи.

Угорщина
Навчання в школі є обов’язковим від 3 до 16 років.

Навчальний рік ділиться навпіл, і протягом кожної половини батьки можуть забрати дитину зі школи на термін до п’яти днів без пояснення причини. Тож існує певна поблажливість для батьків за умови отримання дозволу від школи, що формується на основі поведінки та успішності дитини.

Італія
Навчання в школі є обов’язковим у віці від 6 до 16 років.

Батьки, які забирають своїх дітей із початкової школи, можуть отримати штраф у розмірі до 30 євро (приблизно 1 200 грн).

Під час семестру дітей забирати не можна. Приватні школи у цих питаннях більш гнучкі. Якщо ж відсутність шкодитиме успішності вашої дитини, то її можуть залишити на другий рік.

Нідерланди
Навчання в школі є обов’язковим у віці від 6 до 16 років.

Директор може надати відпустку до двох тижнів, якщо це відповідає інтересам навчання дитини.

Батьків, які забирають дітей зі школи без дозволу, можуть оштрафувати, особливо якщо дитина була неодноразово відсутня протягом тривалого часу.

Іспанія
Навчання в школі є обов’язковим у віці від 3 до 16 років.

Чтайте також:  "Що діти мають навчитися з занурення в багнюку?" В мережі виникла дискусія через відео з дитячого садка Данії

Прогул може призвести до штрафів та навіть тюремного ув’язнення від трьох до шести місяців і навіть до позбавлення батьківських прав. Такі правила впливають на небажання порушувати закон.

Штрафи в Іспанії відрізняються, оскільки встановлюються на місцевому рівні муніципалітетами. Зазвичай вони не перевищують 1500 євро (приблизно 63 000 грн), в Мадриді вони можуть досягати 30 000 євро (приблизно 1 258 400 грн). Такі штрафи можуть застосовуватися лише у випадках, коли дитина пропускає понад 20% занять на місяць.

Швеція
Навчання в школі є обов’язковим у віці від 6 до 16 років.

Учням початкової школи може бути надано коротку відпустку для «певних поїздок, сімейних урочистостей або релігійних свят». Відпустка не повинна перевищувати 10 навчальних днів на навчальний рік і визначаються на розсуд директора. Відпустка надається залежно від успішності та поведінки учня.

Україна
Навчання в школі є обов’язковим у віці від 6 до 16—17 років.

У постанові Кабінету міністрів № 684 сказано, що при відсутності учнів, які не досягнули повноліття, на навчальних заняттях протягом 10 робочих днів поспіль з невідомих причин або без поважних причин навчальний заклад невідкладно зобов’язана надати інформацію службі у справах дітей, а ті, в разі потреби, — повідомити поліцію, після чого батькам може загрожувати штраф.

За прогули можна отримати попередження або штраф у розмірі від 850 грн до 1700 грн. Якщо ситуація повториться, то батькам загрожує штраф в розмірі від 1700 грн до 5100 грн.

Джерело: euronewsgracersflight.

Джерело.


Повернутись вверх