facebook

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов готує звернення до Міносвіти

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов готує звернення до Міносвіти

Захисник прав в освіті Сергій Горбачов звернув увагу на розбіжності щодо коригування річних оцінок школярами. За його словами, існує два документи, які пояснюють правила. Зокрема, згідно з Інструкцією ведення класного журналу учні 5-11 класів не можуть змінити бали. Натомість, у Порядку переведення дітей на наступний рік навчання – можуть.

В освітнього омбудсмена зауважили на цьому важливому моменті, адже немає чіткої відповіді для освітян та школярів. Зокрема, у поясненні, опублікованому на офіційному сайті Горбачова, підкреслили, що у відповіді Міністерства освіти та науки сказано про те, що коригувати річну оцінку не можна. Натомість, Державна служба якості освіти у своєму відеозверненні за 2022 роік повідомила, що існує два накази, які дозволяють змінювати підсумкові бали. Для того, аби розвʼязати це питання, захисник прав в освіті готує листа до МОН.

Водночас, згідно з документами, школярі мають право скоригувати семестрові оцінки. Для того, аби це зробити, батьки мають звернутися з заявою до адміністрації школи щодо надання такого права.

Змінити бали за перший або другий семестр можна у триденний термін з дня виставлення оцінок. Коригування семестрового оцінювання проводиться не пізніше пʼяти днів після подання заяви. З поважних причин термін може бути подовжено.

Чтайте також:  "Це пережиток совка". Лікарчук на прикладі старшокласника з бородою пояснив, чому не треба повертати шкільну форму

В службу Горбачова неодноразово надходили скарги про те, що школярам та їхнім батькам вчасно не повідомляли про виставлення семестрових оцінок, через що втрачався шанс на коригування.

Для проведення оцінювання керівник закладу освіти має створити комісію з участю вчителя, який викладає предмет, та затвердити графік. Завдання мають охоплювати зміст усіх тем, які вивчались протягом семестру та проводитись у письмовій формі. Такі роботи повинні зберігатися у школі один рік.

У випадку, якщо учень не зміг підвищити бали, то запис у колонку “Скоригована” не робиться.

Джерело.


Повернутись вверх