facebook

Школи на ТОТ з першого класу вчать дітей воювати проти України

Школи на ТОТ з першого класу вчать дітей воювати проти України

Ідеологічна освіта — понад 100 тисяч українських школярів залучено до ворожих «молодіжних рухів», які ведуть посилений військовий вишкіл на тимчасово окупованих територіях.

Під час пресконференції «Вкрадене дитинство. Як росія готує до війни українських дітей в окупації та депортації» голова Центру громадянської просвіти «Альменда» Марія Суляліна розкрила низку проблем, які спіткали дітей на ТОТ. Про це повідомляє «Укрінформ».

Зараз на окупованих територіях проживає понад 1,6 мільйона дітей, 615 тисяч із них — шкільного віку. Ми окремо виділяємо школярів, адже вони є жертвами системи знищення української ідентичності, — сказала Марія Суляліна.

Таким чином мінімум 100 тисяч українських школярів на ТОТ залучено до московитських «молодіжних організацій», які ведуть посилену пропаганду. Експертка відзначила, що велику роль у нав’язуванні проросійських настроїв відіграють молодіжні так звані «військово-патріотичні рухи» рф, як-от «Юнармія» та «Движение первых». За наведеними нею даними, до першого належать мінімум 38,5 тисяч дітей, до другого — мінімум 62 тисячі. Відомо, що рф також створює так звані «кадетські класи», де школярів навчають посиленому військовому вишколу — змушують носити військову форму, нав’язують їм російські наративи.

Чтайте також:  Як прізвище впливає на оцінки в школі: несподівані результати дослідження

Дітей із першого класу готують воювати проти їхньої власної держави, вчать сприймати РФ своєю країною, — наголосила голова Центру громадянської просвіти «Альменда».

За даними Уповноваженої Президента України з прав дитини Дар’ї Герасимчук, росія незаконно депортувала близько 250 тисяч українських дітей. Водночас у рф заявляють про набагато більшу кількість — 744 тисячі, приховуючи при цьому особисті дані неповнолітніх. Ці цифри озвучила адвокаційна менеджерка кампанії «Where Are Our People?» Христина Шкудор.

Де тут правда, ніхто не знає, адже росія, коли забирає дитину на свою територію, змінює їй свідоцтво про народження. Таким чином дитина повністю стає громадянином російської федерації. Далі її передають на усиновлення. Знайти дитину після цього фактично неможливо, — поділилася Христина Шкудор.

Вона зауважила: через те, що росія приховує особисті дані, українській стороні відомі менш як 20 тисяч імен депортованих дітей. На переконання менеджерки, щоб їх відшукати, потрібно отримати доступ до російських архівів. Наразі конкретної формули повернення неповнолітніх з росії немає. Це стане можливим лише після перемоги України у війні.

Раніше Всеосвіта розповідала — школи на окупованих територіях продовжують «інтегрувати» з антиукраїнською освітньою сферою. На вимогу гауляйтерів з бібліотек вилучено всю літературу українською мовою — підручники, довідники та періодику. Натомість дітей вчать за «новими програмами», що майорять історичними фейками та суцільною пропагандою. Пояснюємо на прикладахВід заборони до знищення: як книги стали «найбільшим злом» у руках ворога, якою серйозною «зброєю» може стати книга, коли справа стосується навчання.

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

Джерело.


Повернутись вверх