facebook

Як вихователю стати для дитини найкращим другом: поради експертки

Сучасний працівник ЗДО має бути гнучким та професійними. Які ще якості мають в ньому переважати? Про це розповіла експертка.

Яким повинен бути вихователь дитячого садка в сучасних реаліях? Дана професія є особливою за своєю значущістю і сутністю. Специфіка праці полягає в тому, що в якості основного об’єкта виступає дитина, яка є унікальним творінням природи.

Вихователь повинен займатися духовним, психічним, фізичним розвитком малюка. Саме з цієї причини, робота вихователем в дитячому саду є однією з найвідповідальніших і важливих в сучасному світі. У зв’язку з цим особливого значення для педагога набувають професійна гнучкість, здатність адаптуватися до соціальних змін, готовність до успішного вирішення професійних завдань в нових умовах.

Тож яким має бути сучасний вихователь ЗДО? Сміливим та креативним? Строгим чи добрим? Детальніше про це розповіла спікерка вебінару Юлія Комаринська,вчителька хімії та біології, яка пройшла шлях від виховательки дитячого садочка до викладачки ЗВО і повернулася до вчителювання.

Що повинен вміти вихователь? Згідно зі статтею 30 ЗУ “Про дошкільну освіту” вихователь повинен мати педагогічну освіту та відповідну професійну кваліфікацію: “Педагогічний працівник закладу дошкільної освіти –  особа з високими моральними якостями, яка має вищу педагогічну освіту за відповідною спеціальністю та/або професійну кваліфікацію педагогічного працівника, забезпечує результативність та якість роботи, а також фізичний і психічний стан якої дозволяє виконувати професійні обов’язки”, – зазначила пані Комаринська.

За її словами, у 2019 році був затверджений Новий Стандарт вищої освіти за спеціальністю 012 “Дошкільна освіта” для першого (бакалаврського) рівня освіти.

БАЗОВІ ЯКОСТІ ВИХОВАТЕЛЯ

Спікерка наголосила, що це ті якості, без яких в професії неможливо обійтися. Це ті цінності, які мають бути “за замовчуванням” у кожного працівника ЗДО.

Чтайте також:  Дитячі садки застрягли в 1993 році: як хочуть змінити дошкільну освіту в Україні

Гуманність

Ця функція особлива важливо для представників даної професії, зазначила Юлія Комаринська. Бо саме вихователь повинен надавати своєчасну підтримку і допомогу дитині, допомагати їй в подоланні проблем, пов’язаних зі спілкуванням з іншими вихованцями:

Під керівництвом чуйного наставника, відбувається перетворення малюка з “гидкого каченяти” в красивого “лебедя”. За час відвідування дитячого садка, повинен йти особистісний ріст дитини, рости бажання до отримання нових знань і навичок.

Толерантність

Вихователь терпимий до всіх вихованців. Це стосується не лише кольору шкіри, релігійних уподобань, підкреслили спікерка, але й вихователю можуть не подобатися батьки цієї дитини. Не допускається ситуацій, коли педагог підвищує голос на дітей під час заняття.
Педагогічний такт та справедливість

Дана якість передбачає дотримання наставником загальнолюдських норм взаємодії та спілкування з дошкільнятами. Крім того, професійний вихователь враховує індивідуальні якості кожної дитини, її психологічні особливості. Для кожного вихованця дитячого садка вибудовується власна освітня траєкторія, по якій він просувається під керівництвом свого наставника.

Справедливість – обов’язкова якість сучасного вихователя. Він зобов’язаний поводитися неупереджено щодо кожного малюка, – розповіла спеціалістка.

ОСОБИСТІСНІ ЯКОСТІ ВИХОВАТЕЛЯ

Якими ще особистісними якостями повинен володіти хороший вихователь? Пані Комаринська виділяє такі:

  • бути оптимістом;
  • не губитися в екстремальних ситуаціях;
  • мати шарм і особисту чарівність;
  • володіти почуттям гумору;
  • мати життєву мудрість.

З точки зору соціальної активності, такий педагог завжди повинен бути готовий допомагати колегам у вирішенні суспільних і соціальних проблем, що стосуються в першу чергу освітньої сфери.

ІМІДЖ ВИХОВАТЕЛЯ

Чтайте також:  Масштабна реформа дитячих садків в Україні, — у ВР прокоментували

Як зазначила Юлія Комаринська, під час формування іміджу педагога реальні якості тісно переплітаються з тими, які приписуються йому оточенням. Сучасний дошкільний вихователь повинен поєднувати в собі як риси власне вихователя (опіка, заміна матері), так і риси вчителя.

Вчителька виділяє основні складові іміджу вихователя:

  • візуальна привабливість;
  • вербальна поведінка;
  • невербальна поведінка;
  • манери, етикет;
  • чарівність.

В ДНЗ існують такі правила:

  • Волосся повинне бути чистим, акуратно укладеним.
  • Макіяж повинен бути стриманим.
  • Особлива увага приділяється рукам. Нігті повинні бути чистими, доглянутими.
  • Взуття має відповідати правилам з техніки безпеки, класичної форми. Ходіння в шльопанцях не допускається.
  • Не допускається використання нудотних запахів парфумерії, короткі спідниці, штани, шорти – занадто зухвало для співробітників.
  • У молодших групах не допускається довга біжутерія, кільця з камінням (в цілях безпеки).
  • Спортивна форма використовується вихователями тільки під час проведення занять з фізичної культури та ранкової гімнастики.

Практика показала, що в групах, де вихователі одягаються яскраво, проявляють себе емоційно, адаптація дітей скорочується в рази, – зауважила спікерка.

Що насправді вихователь транслює через свої образи? І чи впливають яскраві кольори на психіку дітей? Ось що про це розповідає Юлія Комаринська:

Великі намиста або яскраві квіти на блузці збирають, концентрують і активізують мимовільну увагу дітей. У низ розвивається інтерес до пошуку і бажання спілкуватися. Підтверджують вплив кольору і форми на психіку людини, і, безперечно, їх слід враховувати при організації психолого-педагогічного простору дитячого садка.

За словами вчительки, яскраві червоні кольори в одязі вихователя підвищують швидкість розумових операцій у дитини, а фіолетові та сині – зароджують сумнів, невпевненість у своїх силах.

Чтайте також:  Жодних «Заїньок» і «Черьомушок»: омбудсмен закликає перейменувати дитячі садочки

Переважання в одязі чорного кольору для вихователя не бажано, бо темні кольори спонукають до зібраності, активізації довільності, а дитина нейрофізіологічно до цього не готова. Діти відчувають внутрішню напругу і швидко втомлюються, стають неуважними, можуть проявлятися гіперактивність і агресія.

Білі та дуже світлі тони одягу, зазначає спікерка, викликають у дитини деяку неуважність, розгубленість, очікування інструкцій, вказівок, сприяють зниженню ініціативи, самостійності.

Блискучі елементи в одязі викликають у дитини захоплення, довіру, притягують дитину до вихователя. У такому одязі вихователю легко викликати довіру та керувати діями дитини, домогтися слухняності та визнання.

І звісно, що поряд з особистими якостями та іміджем, вихователь неодмінно має отримувати зростання – чи то кар’єрне, чи то професійне. Для того, щоб бути успішним у сучасній системі освіти, необхідно постійно займатися вдосконаленням своїх знань, переконана спікерка:

На жаль, з кожним роком отримані знання втрачають свою актуальність. Тому самоосвіта вихователя – це найефективніший спосіб поліпшення педагогічної майстерності.

За словами вчительки, самоосвіта – це робота педагога з поглиблення і розширення отриманих раніше теоретичних знань. А також це вдосконалення і придбання нових професійних умінь і навичок, які відповідають вимогам сучасної педагогіки та психології.

Професія вихователя, вважає Юлія Комаринська, завжди актуальна і має попит в сучасному світі. А люди, які присвятили все життя роботі з дітьми, гідні похвали та великої поваги. Робота вихователем складна, але вона багаторазово винагороджується любов’ю дітей.

Джерело.


Повернутись вверх