facebook

“Маніпуляція вдалась”: українська вчителька на прикладі історії про хлопчика і сік пояснила, як треба виховувати дітей

“Маніпуляція вдалась”: українська вчителька на прикладі історії про хлопчика і сік пояснила, як треба виховувати дітей

Українська вчителька зарубіжної літератури Леся Сич навела у приклад дві історії, які пояснюють прості правила виховання дітей. В першій розповіді, хлопчик, який зайшов з мамою на заправку, ухватив сік з сухариками і почав голосно вимагати в неї, аби вона це йому купила. Жінка відмовила сину та почала вичитувати його. Зрештою, на продовження його вимог вона сказала, що кидає його в магазині і йде. Натомість дитина почала ще більше заливатися сльозами і врешті-решт домоглася свого – отримала бажані покупки.

Педагогиня у дописі у Facebook пояснює, що у цій ситуації дитяча маніпуляція вдалась і хлопчик отримав те, чого він домагався. Крім того, малюк не має розуміння – можна брати товар у магазині чи ні, тож він просто вхопив його і вимагав купити. Водночас мама замість того, аби терпляче пояснити сину відмову, видерла сік і налякала тим, що залишить його. Попри сльози, хлопчик з цієї історії запамʼятає, що все вийшло по його, а не по-маминому, тож всі дії були правильними.

В другій історії, інший хлопчик, так само захотів, аби йому придбали сік або воду. Проте він не вимагав покупки, а запитав, чи можна взяти, адже він дуже хоче пити. Батьки пояснили, що за це потрібно платити, а в них в машині є такі самі напої.

Чтайте також:  Буде два напрями: які важливі зміни готує для учнів реформа старшої школи

У цьому випадку, не відомо чи був той сік у машині або вони не хотіли переплачувати на заправці, але дитина повірила мамі і татові, бо вони для нього беззаперечні авторитети. У такій сімʼї налагоджена комунікація, запевняє вчителька, адже хлопчик знає, що потрібно питати і він спроможний почути аргументи дорослих, а не хапати товар зі словами “я хочу”.

“Дитина не вхопила товар зі словами “я хочу”, а спокійно запитала “чи можна взяти”. Дитина почула батьків і повірила їм, бо у них налаголжена комунікація, вони вміють домовлятися.Дитина вже знає, що треба запитати, чи можна взяти, і спроможна чути аргументи батьків. Вміння налагодити комунікацію – дуже важлива навичка для дітей і дорослих”, – запевнила педагогиня.

За її словами, одна з найпоширеніших причин маніпуляції дітей – брак уваги, бо їх не чують. Вчителька вважає, що вихованню потрібно вчитися самостійно все життя і цього має вчити сімʼя, суспільство і такі випадки на заправці.

На її думку, готувати дітей до батьківства і говорити з ними про це потрібно починати із садочка. А пояснювати правила поведінки необхідно не під час випадків, як на заправці, а вдома. Крім того, варто вміти домовлятися.

Чтайте також:  Предметів стане менше, репетиторів – теж. Стало відомо нові подробиці реформи старшої школи в Україні

Сич запевняє, що тему вивчення протидії дитячим маніпуляціям потрібно опрацьовувати постійно як батькам, так і педагогам.

“Якщо батько не поважає матір, але синові каже, щоб добре ставився до дівчаток, то це не працює. Якщо мама маніпулює батьком, то це приклад негативної поведінки. Але якщо в сім’ї щодня присутня довіра, взаємоповага, культура поведінки, спілкування – це працює”, – пояснює вчителька.

Вона додає, що думка, про те, що малюк правильно зробив, що урвав собі таким чином сок – хибна та егоїстична. Адже такий маніпулятор прийде у школу і буде не тільки з мами, а й з інших “пити” сік.

Джерело.


Повернутись вверх