facebook

Не хочеш на роботу – плати за навчання сам: на українців чекає неприємний сюрприз

Не хочеш на роботу – плати за навчання сам: на українців чекає неприємний сюрприз

Система вищої освіти України найближчим часом зазнає суттєвих змін, і зокрема це торкнеться принципів фінансування здобуття освіти громадянами.

Про це в інтерв’ю “Апострофу” розповів заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

За його словами, Україні від Радянського Союзу дісталася система державного замовлення в сфері вищої освіти, яка на сьогодні безнадійно застаріла.

Втім, це не означає, що від держзамовлення відмовляться повністю.

“Є фахівці, потребу в яких можна досить точно передбачити. Існують, наприклад, нормативи, скільки лікарів і вчителів має бути на певну кількість населення. Також Україні потрібні фахівці в галузях економіки, які будуть відігравати особливу роль у відбудові України, – енергетики, будівельники, агрономи. І, виходячи з розвитку цих галузей, ми можемо приблизно формувати плани підготовки”, – сказав Михайло Винницький.

Тобто на спеціальності, на які є сталий попит на ринку праці, збережеться державне замовлення. За словами заступника міністра, планується, що за ним отримуватимуть освіту близько третини українських студентів, і їхнє навчання буде повністю оплачуватися за рахунок держави.

Проте громадянам, які отримуватимуть освіту за держзамовленням, треба буде відпрацювати три роки на певному підприємстві.

Чтайте також:  Бакалавром можна буде стати за 3 роки, а університети отримають ширшу автономію: які зміни чекають вищу освіту після рішення Верховної Ради

“Після проходження половини освітньої програми (за більшістю спеціальностей бакалаврату це два курси – “Апостроф”) студенту буде пропонуватися перше робоче місце, куди він буде направлений по закінченні навчання. І він укладатиме контракт з майбутнім роботодавцем, – розповідає Михайло Винницький. – Погоджуватися на перше робоче місце не обов’язково. І якщо студент не укладає контракт, то у нього не будуть вимагати повернення грошей, уже витрачених на його навчання за державним замовленням. І з вишу його не виключать. Проте продовжити навчання він зможе уже тільки на контрактній основі, самостійно сплативши його вартість”.

Джерело.


Повернутись вверх