facebook

Не лише НМТ: як відбуватиметься вступ на творчі спеціальності в 2024 році

Не лише НМТ: як відбуватиметься вступ на творчі спеціальності в 2024 році

Вступ на творчі спеціальності у 2024 році відбуватиметься шляхом складання Національного мультипредметного тесту та творчого конкурсу. Про це повідомило Міністерство освіти та науки і підкреслило, що вступники, які вирішують продовжити навчання в університетах, мають підтвердити знання, які вони здобули у школах. МОН відстоює таку вимогу, аби покращувати якість вищої освіти в Україні.

Про це зазначено на офіційному сайті освітнього відомства. Там також зазначили, що творчий конкурс є ключовим критерієм для вступу на мистецькі спеціальності і має більший вплив на конкурсний бал – 60%. Натомість НМТ має лише по 10% за кожен предмет.

На думку Міносвіти, навчання у мистецькому виші – це не лише розвиток творчості, але й здобуття фундаментальних знань та компетентностей, які собою передбачає вища освіта.

Натомість МОН зауважило, що ті випускники, які вирішають вступати до закладів фахової передвищої освіти на творчі спеціальності, можуть не складати НМТ для цього. Крім того, за результатами тестування, школярі зможуть обрати й інші ЗВО.

“Нагадуємо, що вступ до закладів фахової передвищої освіти на творчі спеціальності не вимагає складання НМТ. Також наголошуємо: складання НМТ дає можливість вступнику подавати заяви не лише на мистецькі, але й на всі інші спеціальності, а також обирати місце навчання з урахуванням результатів конкурсного відбору”, – йдеться у повідомленні.

Чтайте також:  Шкільні знання на 80% не підходять вишам: Співаковський вказав на серйозну проблему освіти в Україні і запропонував рішення

Нагадаємо, НМТ у 2024 році складається з 4 предметів. Три з них – українська мова, історія України та математика – обовʼязкові. Четвертий предмет вступник обирає сам із фізики, хімії, біології, географії, української літератури та іноземної мови.

Джерело.


Повернутись вверх