facebook

Чи повинні школярі України відвідувати заняття з капеланом: що каже закон та яка позиція освітнього омбудсмена

Чи повинні школярі України відвідувати заняття з капеланом: що каже закон та яка позиція освітнього омбудсмена

Проводити курс духовно-морального спрямування в українських закладах освіти можна лише за письмовою згодою батьків та наявності підготовленого вчителя. У разі, якщо дорослі не погодились на те, щоб їхня дитина відвідувала заняття з капеланом, школяр не зобовʼязаний бути присутнім на такій зустрічі. Саме з цієї причини такі уроки мають бути першими або останніми в розкладі.

Згідно з законодавством, програма курсу за вибором повинна мати відповідний гриф та рекомендацію Міністерства освіти та науки України. Директори шкіл, вчителі або інші представники державних органів не мають права залучати школярів будь-якого віку до відвідування заходів, спланованих релігійними організаціями, крім тих, які передбачені програмою навчання. На офіційному сайті захисника прав у сфері освіти Сергія Горбачова надали пояснення, у яких випадках діти можуть ходити на зустрічі з капеланом.

“На думку освітнього омбудсмена, якщо не всі учні відвідують курси духовно-морального спрямування, то необхідно ставити їх першим чи останнім уроком, щоб учні, чиї батьки не дали письмову згоду вивчати цей курс, мали змогу не приходити на ці уроки або йти раніше зі школи. Неприпустимим є ситуації, коли такий урок стоїть посередині й діти, які не вивчають цей курс, мають сидіти у школі та чекати наступних уроків”, – йдеться у розʼясненні.

Чтайте також:  "Діти як діти, а ти дебіл?" Що не так зі Споком і Карнегі та як батьки несвідомо виховують невдаху

Відвідувати такі заняття можуть школярі, які навчаються в приватних школах, зокрема тих, які засновані релігійними організаціями. В інших випадках будь-яке примушування учнів до вступу до будь-яких релігійних організацій забороняється законом.

Подібні зустрічі можуть проводитися в школах як необовʼязкова складова програми і лише за бажанням батьків дітей.

У Горбачова підкреслили, що для загального розвитку та формування світогляду школярі повинні знати, що таке релігія та які вони є, адже це тісно переплітається з історичними, філософськими та літературними знаннями. Тож такі курси повинні виховувати в дітях повагу до віри й світогляду оточення.

Відповідно до рекомендацій МОН, зміст таких занять не передбачає катехізацію, релігійні обряди, навʼязування капеланом власних світоглядів щодо різних церков, примусу до молитви, відвідування служб тощо.

В освітнього омбудсмена зазначили, що згідно з законом, релігійні організації та церква мають бути відокремленими від закладів освіти та не втручатися в процес навчання.

“Духовно-моральне виховання є важливим для формування світогляду дитини, виховання у неї поваги до різних релігійних груп і релігійних поглядів тощо має здійснюватися правильно, з дотриманням законодавчих вимог та освітніх стандартів. У закладах освіти духовно-моральне виховання здійснюється, зокрема, через курси духовно-морального спрямування, які мають бути винятково добровільними для дитини”, – зазначили в Горбачова.

Чтайте також:  В Україні запропонували ввести жорсткі штрафи для учнів за прогули і неналежну поведінку

Таке повідомлення в освітнього омбудсмена виникло як відповідь на запит батьків. Зокрема, це стосується Тернопільської школи №11, яка стала першою в місті, де офіційно від кінця січня заняття для учнів 1-4 класів проводить капелан. Попередньо священник вже більше двох років співпрацював із закладом освіти, повідомляє новинний портал 20 хвилин.

Директор школи запевняє, що ніхто не змушує школярів ходити на такі зустрічі, і вони проводяться лише після основних занять. До храму діти ходять на урок катехизису або підготовку до першого причастя.

Проте не всі батьки позитивно сприймають такі рішення. Зокрема, в одній із шкіл області батько школяра писав скаргу до директора стосовно того, що заклад освіти систематично запрошував священнослужителів, які проводили релігійні обряди. При цьому батьки дізнавалися про це вже після, і їхнього дозволу не питали.

“Я відправляв скаргу рекомендованим листом. Як мені повідомила адміністрація закладу, після моєї скарги зібрали педагогічну раду, попросили вибачення, і священників у школі я більше не бачив. Принаймні доки навчалися мої діти, ніяких обрядів не проводили. І взагалі, письмова відповідь – документ, з яким можна йти до суду, в управління освіти. Тож користуйтесь”, — прокоментував чоловік.

Чтайте також:  "Уявляю, з якою радістю до вас ідуть на уроки!" Вчитель із Києва, що танцює з учнями і знімає кумедні відео в TikTok, став зіркою мережі

Джерело.


Повернутись вверх