facebook

Зарядка, звертання на “ви” і дзвоник для вчителя. Яких правил повинні дотримуватися учні в школах України

Зарядка, звертання на “ви” і дзвоник для вчителя. Яких правил повинні дотримуватися учні в школах України

Діти будь-якого віку під час перебування у школі мають дотримуватися певних правил поведінки. Такі вимоги встановлюються для того, аби у закладі освіти було безпечне середовище, де всі учасники процесу поважають один одного.

Вимоги, зазначені в Інструкції для учнів з правил поведінки у школі, стосуються школярів всіх класів. Згідно з документом, діти мають вести себе чесно і гідно, дотримуватися норм моралі та етики в стосунках між іншими та зі старшими людьми.

При перебуванні у закладі освіти школярі повинні з повагою ставитись до вчителів та звертатися до них й до інших працівників на “Ви” та по імені й по батькові. Приходити до школи потрібно не пізніше ніж за 15 хвилин до початку навчання, в охайному вигляді. Верхній одяг має бути залишений у гардеробі. Перед початком уроку діти мають підготувати все необхідне – підручники, зошити, канцелярське приладдя.

В Інструкції також зазначено, що учні мають робити ранкову зарядку.

За вимогою вчителя школяр зобов’язаний давати щоденник і щодня вести в ньому запис домашніх завдань.

У правилах зазначено, що діти мають дбайливо ставитись до шкільного майна та дотримуватися чистоти й порядку. У разі пошкодження будь-яких предметів батьки зобовʼязані відшкодувати це у повному обсязі.

Чтайте також:  Лікарчук про 12-річну систему освіти: випускники не повинні закінчувати школу в дітородному віці, Європа це врахувала

Проявляти повагу потрібно і до речей інших учасників освітнього процесу. Зокрема, у разі привласнення чужого, адміністрацією школи можуть застосуватися дисциплінарні заходи із залученням правоохоронних органів. Якщо хтось з дітей знайшов чужі речі, то їх варто віддати черговому або вчителю.

Школярі повинні дотримуватися і правил безпеки, зокрема бути обережними при переході між поверхами та не перегинатися через перила.

За відсутності на уроках учень має принести довідку класному керівнику, в якій буде вказана причина пропуску занять.

Діти мають вітатися з вчителем, встаючи з-за парт. Також це стосується й інших дорослих, які заходять до класу під час навчання.

Кожен педагог закріплює власні правила під час проведення уроку. Якщо учень хоче щось запитати, попросити або сказати, він має підняти руку і після дозволу вчителя говорити.

В Інструкції зазначено, що школяр має право відстоювати свої погляди та переконання при обговоренні різних спірних і неоднозначних питань в коректній формі.

Про завершення уроку повідомляє вчитель, дзвоник лунає для педагога. Тільки після його дозволу можна покинути робочі місця або клас.

Джерело.


Повернутись вверх