facebook

Винні вчителі? Освітянин відповів Лісовому, через що насправді “провисла” реформа НУШ

Винні вчителі? Освітянин відповів Лісовому, через що насправді “провисла” реформа НУШ

Заступник директора Львівського обласного будинку вчителя Роман Пастушенко назвав основні причини “провисання” реформи середньої освіти в 5-7 класах. Свій допис представник освітньої сфери сформував як відповідь на коментар міністра освіти та науки України Оксена Лісового стосовно перевантаженості навчання у школах.

Пастушенко звернув увагу, що крім “виправдальних” причин, таких як, пандемія, повномасштабна війна Росії проти України, обмежене фінансування тощо існують й внутрішні проблеми, які повʼязані з управлінням процесу реформування Нової української школи. Освітянин у Facebook поділився своїм баченням підстав “провисання” реформи.

Заступник директора будинку вчителя звернув увагу на такі проблеми:

  • стандарт базової освіти “нечитабельний”, через що немає позитивного впливу на планування і оцінювання;
  • типова освітня програма використовує попередні дані. Зокрема, Пастушенко порадив переглянути перелік предметів та розподіл годин;
  • значна частина модельних навчальних програм довільно “переказують” попередні;
  • “конкурс підручників” цільово організовано так, щоб новаторські програми “програли” й не використовувались в школах;
  • вчителів та майбутніх педагогів не навчають перспективному плануванню. Зокрема, замість навчання складати робочі програми та формувальному оцінюванню, для них зберегли календарно-тематичні плани й знівелювали оцінювання як таке;
  • не провели об‘єктивного відбору педагогів-тренерів для курсів підвищення кваліфікації, тож навчали як працювати “по-новому” переважно ті, хто раніше вчив працювати “по-старому”;
  • не подбали про перегляд освітніх програм педуніверситетів та підвищення кваліфікації тих, хто готує педагогів. В результаті випускники в кращому разі “вміють” те, що вміли колишні їхні вчителі, або не вміють нічого.
Чтайте також:  Вчителі несвідомо провокують це самі: психологиня пояснила, чому одні діти булять інших дітей

“І це ще не вичерпний перелік незробленого. Про відсутність мотивації припинити “работать” в школі й почати там працювати уже й незручно згадувати”, – підсумував Пастушенко.

Нагадаємо, Оксен Лісовий зазначив, що причиною “провисання” програми НУШ у 5-7 класах стала непідготовленість вчителів. Очільник освітнього відомства підкреслив, що педагоги початкових класів пройшли якісне навчання, проте після 5-го класу діти отримують знання за методами “старої доброї школи”.

Джерело.


Повернутись вверх